VELIKE POSLJEDICE

Opet po pacijentima: Status UKC-a Tuzla osjetiće najviše građani

12.06.2023. 07:47 / Izvor: BHRT
ukc tuzla

Većina u Skupštini Tuzlanskog kantona stavila je van snage Odluku iz 2013. godine o preuzimanju osnivačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, u kojima je i Vlada Federacije.

Većina u Skupštini Tuzlanskog kantona stavila je van snage Odluku iz 2013. godine o preuzimanju osnivačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, u kojima je i Vlada Federacije. Dok tvrde da to neće donijeti nikakve promjene u liječenju pacijenata, iz opozicije su suprotnog stava. Odluka je naišla i na negodovanje pojedinih ljekara i analitičara, koji kažu da je odluka nezakonita i nanosi štetu građanima.

Potez vlasti, čiju većinu čine SDA i DF, znači gubitak statusa univerzitetske kliničke bolnice i vraćanje na nivo kantonalne bolnice što će, tvrde iz SDP-a, proizvesti velike posljedice po pacijente.

"Od pravosnažnosti te Odluke, jedan veliki broj usluga koje su građani dobijali, neće moći da participiraju u UKC-u. Prije svega, mislim na usluge tercijalne zaštite, transplant program i neke druge specijalističke zahvate“, smatra predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Dok Hadžić tvrdi da Zakon jasno određuje koje usluge se pružaju u Kantonalnoj, a koje u Univezitetsko-kliničkoj bolnici, te bi takvom odlukom pružanje određenih usluga bilo protuzakonito, iz Skupštinske većine to demantuju. Navode da organi Uprave, u kojoj su i članovi imenovani sa federalnog nivoa, ostaju isti.

"Mi te organe nismo dirali. Mi želimo samo na ovaj način da potaknemo federalni nivo da zajedno sa Skupštinom Kantona konačno potpiše Sporazum o suosnivačkim pravima, koji je trebao biti potpisan već davno“, navodi predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona (DF) Žarko Vujović.

Tvrdnje SDP-a da i Sporazum po kojem studenti sa Medicinskog fakulteta mogu ovdje izvoditi nastavu u ovoj Ustanovi pada u vodu, takođe, demantuju. Iz UKC-a u saopćenju ističu da ova ustanova u proteklom periodu nije ni imala status koji joj je trebao biti obezbijeđen potpisivanjem ugovora do kojeg 10 godina nije došlo.

UKC Tuzla će u narednom periodu zasigurno zadržati status vodeće medicinske ustanove u kojoj se primjenjuju savremene metode u liječenju i dijagnostičkim procedurama, ali i prate dostignuća nauke i vrši kontinuirana edukacija kadra. 

No, na posljedice takve odluke upozorava i ugledni ljekar, koji je i vijećnik SDA koja čini većinu, pozivajući institucije da ozbiljno shvate prijetnju sa kojom se UKC suočava.

"Politički subjekat kojem i ja pripadam, najprije se hvalio da je prvi učinio korak prema zakonitosti, kada govorimo o Kliničkom centru, da bi nas nakon par mjeseci vratio dva koraka unazad ovakvom Odlukom. Ne može jedna grupacija tražiti politička rješenja i političku satisfakciju prepucavajući se sa drugom političkom grupacijom preko interesa. To su interesi naših građana, to su interesi naših pacijenata“, smatra hirurg u UKC-u Tuzla i član UO Donorske mreže BiH Zijah Rifatbegović.

"Nije problem u UKC-u, nego u onim koji su UKC naumili i dobrim dijelom uspjeli pretvoriti u svoju političku lovinu, u trofej koji su osvojili nakon uspjeha na izborima, smatrajući to načinom na koji se mogu pozicionirati da vladaju UKC-om kao svojom ćaćevinom“, kategoričan je politički analitičar Zlatko Dukić.

Dok se u najmnogoljudnijem kantonu vlast konstantno smjenjuje, a čeka epilog donesenih odluka, jedno je sigurno: Pacijenti odavno snose posljedice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti