Pregovori se nastavljaju

Radnicima Vrtića Sokolac uplaćena jedna plata, duguje im se još šest

14.06.2023. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Sokolac

Istakli da su njihovi zahtjevi skromni, obzirom da su svjesni finansijske situacije u kojoj se opština nalazi.

U Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac,jučer je od 6:30h počeo najavljeni generalni štrajk. Kako navode iz ustanove, njihovi raniji zahtjevi koje su potraživali nisu ispunjeni, a to uključuje isplaćivanje ukupno sedam plata koje nisu dobili. Nakon što je N1 objavio informaciju o problemima radnika ovog vrtića, Opština im je uplatila jednu platu.

Istaknuto je da se pregovori nastavljaju.

Zahtjev sindikalista je isplata plata iz 2022. godine, tj. plate za mjesec novembar i decembar, a da se preostale plate ubuduće isplaćuju do 15. u mjesecu. U saopštenju su istaknuli da su njihovi zahtjevi skromni, obzirom da su svjesni finansijske situacije u kojoj se opština nalazi.

Naglasili su da je njihov posao najodgovorniji: kao radnici daju maksimum u radu sa djecom, ali ne žele da ugroze svoje dostojanstvo i ostat će istrajni u svojoj namjeri.

“Naša Ustanova se bavi djelatnošću od velikog društvenog značaja- ranim učenjem i razvojem. Mi smo nesumnjivo produžena ruka roditeljima u podizanju i vaspitanju djece. Kako su oni svjesni težine i odgovornosti našeg rada, tako smo i mi svjesni da su oni kao korisnici naših usluga koji redovno izmiruju svoje obaveze oštećeni u smislu da su njihova djeca uskraćena za boravak u vrtiću dok se nastala situacija ne riješi. Apelujemo na predstavnike lokalne zajednice na čelu sa načelnikom da se što prije zarad dobra svih, a na obostrano zadovoljstvo kako zaposlenih, tako i korisnika naših usluga, pronađe rješenje, odnosno izmiri dio naših dugovanja koje potražujemo“, navodi se u ranije objavljenom saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti