Loše stanje

I gljive čekaju sunce

15.06.2023. 08:26 / Izvor: Glas Srpske
Gljive

Iako se smatra da kišovito vrijeme odgovara gljivama i podstiče ih da brže rastu, sakupljači u Republici Srpskoj kažu da i one čekaju sunce.

Iako se smatra da kišovito vrijeme odgovara gljivama i podstiče ih da brže rastu, sakupljači u Republici Srpskoj kažu da i one čekaju sunce, te dodaju da je zbog obilnih padavina pojedine vrste veoma teško pronaći, dok je i ono što rodi često veoma lošeg kvaliteta. 

Vlasnik firme "Smrčak" iz Zvornika Miladin Mijatović za "Glas Srpske" kaže da je stanje u gljivarstvu loše.

"Vrganja nema, a i ono malo što se nađe je izuzetno crvljivo zbog ovakvog vremena, a to neće niko da kupuje", rekao je Mijatović.

Lisičarki, kako kaže, ima, ali su zbog prevelike vlage izuzetno lošeg kvaliteta.

"Gljive čekaju sunce, ne mogu ni one biti svaki dan u vodi", kazao je Mijatović i rekao da ih ljudi slabo kupuju.

Instruktor gljivarstva Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka objašnjava da je kiša dobra za gljive, međutim, obilne padavine prave kontraefekat.

"Kiša nam za sada nije ništa dobro donijela. Fali sunca i jedan sušni period kako bi gljive mogle narasti i razmnožiti se", rekao je Marić. Dodao je da gljiva u njihovom kraju skoro da i nema, dok ih u toplijim krajevima ima nešto malo.

S druge strane, tartufar Mijodrag Vuković kaže da ove godine očekuje dobar rod.

"Berba nadzemnih vrsta poput lisičarki i vrganja je već krenula, a sada očekujemo i druge vrste. Osim toga, polako kreće i berba tartufa, pa ćemo vidjeti kakva će biti sezona", rekao je Vuković koji smatra da cijene neće ići nagore. 

U marketima i na tržnicama za kilogram lisičarki sada je potrebno izdvojiti od osam do 15 KM, za kilogram vrganja oko 10 maraka, dok je paket šampinjona od 300 grama oko 2,75 KM.

Da i stranci rado jedu gljive iz BiH, svjedoče i podaci Uprave za indirektno oporezivanje prema kojima su za pet mjeseci ove godine izvezena 55.284 kilograma gljiva, što je za 27.320 kilograma više nego u istom periodu lani.

"Vrijednost izvoza gljiva za pet mjeseci iznosila je 937.566 KM, što je za oko 776.786 maraka više nego u istom periodu lani", podaci su UIO.

Tokom ove godine BiH je najviše gljiva izvezla na tržište Francuske i to 37.184 kilograma, čija je vrijednosti bila veća od 330.982 marke.

Izvožene su i u Španiju, Italiju, Hrvatsku, Belgiju, Sloveniju i Austriju.

Uvoz

Za pet mjeseci ove godine BiH je uvezla 40.294 kilograma gljiva, čija je vrijednost bila veća od 166.229 KM.

"Najviše ih je uvezeno iz Mađarske i to u količini od 18.200 kilograma, čija je vrijednost veća od 69.840 maraka", podaci su UIO.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti