POČINJE PRIMJENA

"Veliki obveznici" od juna ove godine obavezni PDV prijave podnositi elektronski

15.06.2023. 09:38 / Izvor: Akta.ba
elektronska prijava

Svako lice koje se u Jedinstvenom registru obveznika UIO vodi kao PDV obveznik, te ima status "velikog obveznika indirektnih poreza", bit će dužno dostavljati PDV prijavu elektronskim putem.

Od poreskog perioda juni 2023. godine za koji se PDV i PDA prijave podnose do 10.07.2023. godine, očekuje se da se prijave podnose elektronskim putem uz upotrebu kvalifikovane elektronske potvrde, najavljeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ova obaveza odnosi se isključivo na obveznike koji imaju status "velikih obveznika indirektnih poreza" i regulisana je Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u. Za ostale obveznike (one koji nisu veliki) podnošenje prijava uz upotrebu kvalifikovane elektronske potvrde je obavezno od poreskog perioda januar 2024. godine 

PODNIJETI ZAHTJEV ZA ELEKTRONSKE POTVRDE

Status "velikih obveznika indirektnih poreza", za period 2021. godina – 2023. godina imaju obveznici indirektnih poreza čija vrijednost gradivnog poreza na dodanu vrijednost (zbir ulaznog i izlaznog PDV-a) u periodu 01.09.2019. godine do 31.08.2020. godine iznosi 1.500.000,00 KM i više, kao i banke i drušva za osiguranje, bez obzira na visinu gradivnog poreza na dodanu vrijednost.

"Dakle, svako lice koje se u Jedinstvenom registru obveznika UIO vodi kao PDV obveznik, te ima status "velikog obveznika indirektnih poreza", bit će dužno dostavljati PDV prijavu elektronskim putem upotrebom kvalificirane elektronske potvrde od poreznog perioda juni 2023. godine", navode iz UIO BiH.

Naime, za ovu svrhu, mogu se koristiti kvalificirane elektronske potvrde izdate u skladu sa eIDAS Uredbom EU broj 910/2014 od strane Ovjerioca UIO ili drugih ovjerilaca upisanih u evidenciju ovjerilaca kod Ureda za nadzor i akreditaciju ovjerilaca pri Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, ukoliko su kompatibilne sa softverom koji UIO koristi u okviru elektronskog poslovanja.

"Budući da se rok za dostavljanje PDV prijave upotrebom kvalificirane elektronske potvrde bliži, pozivamo još jednom sve 'velike porezne obveznike indirektnih poreza' da, ukoliko već to nisu učinili, u što skorijem roku podnesu zahtjev za izdavanje kvalificirane elektronske potvrde, te da isto mogu učiniti preko UIO", napominju.

Inače, u Službenom glasniku BiH broj od 05.06.2023. godine objavljeno je Korisničko uputstvo za elektronsko poslovanje sa UIO kojim su propisani uslovi za elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje za elektronske usluge koje UIO pruža obveznicima indirektnih poreza u okviru poslovnih procesa iz njene nadležnosti uz upotrebu kvalificiranog elektronskog potpisa, zaključivanje ugovora i sistem ovlaštenja u korištenju elektronskog poslovanja, a u vezi sa primjenom Zakona o elektronskom potpisu i Zakona o elektronskom dokumentu.

PRIMJENA NOVIH TEHNOLOGIJA

O primjeni novih tehnologija u komunikaciji sa obveznicima indirektnih poreza​ govorila je Milica Vidović iz Uprave za indirektno uporezivanje na XXII Međunarodnom Revicon simpoziju "Challenge" koji se održao prošle sedmice u Neumu. Podsjetila je da je UIO još početkom 2018. godine pustila u upotrebu novi poreski informacioni sistem, čija je osnovna funkcionalnost obrada prijava za PDV i domaću akcizu.

Ipak, da bi elektronska komunikacija između poreskih obveznika i Uprave za indirektno oporezivanje bila u potpunosti dvosmjerna i na većem stepenu automatizacije i digitalizacije poslovnih procesa, neophodna je puna primjena Zakona o elektronskom potpisu BiH (2006) i Zakona o elektronskom dokumentu BiH (2014).

U skladu sa odlukom Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje je sredinom 2021. godine akreditovana i upisana kao kvalifikovani ovjerilac za izdavanje kvalifikovanih digitalnih potvrda u BiH i postala je certifikovano tijelo u BiH za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici.

Podsjeća da je prva elektronska usluga koja je ponuđena poslovnoj zajednici u BiH od strane Uprave za indirektno oporezivanje je novi kompjuterizovani tranzitni sistem (NCTS), čiji početak primjene je bio planiran za 1. 7. 2021. godine, stupanjem na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH (2015), ali je odgođen dok se ne usvoji Zakon o carinskim prekršajima BiH, a zvanično je počeo sa primjenom 01.08.2022. godine.

Sa ciljem poboljšanja poštovanja poreskih propisa, smanjenja troškova poslovanja i olakšavanja poreskim obveznicima da ispunjavaju zakonske obaveze, mnoge poreske uprave širom svijeta, a posebno u Evropi imaju sve veću potražnju za novom tehnologijom. Vidović napominje da informatizacija postaje najvažnija savremena tendencija javne uprave.

"Informatizacijom odnosno digitalnim uslugama se olakšava međusobno povezivanje organa i organizacija javne uprave, ali se i mijenja način upravljanja, odnosno rukovanja podacima (pribavljanje, obrada, i čuvanje podataka), te se pospješuje komunikacija u upravnim organizacijama. Digitalizacija javne uprave, a time i poreskih uprava je prepoznata kao potencijal za rješavanje nagomilanih problema koji godinama opterećuju javnu upravu (redovi pred šalterima, dugotrajne procedure i sl.), zbog čega su mnoge zemlje širom svijeta ulagale u digitalne tehnologije i razvijale svoje elektronske sisteme za komunikaciju. Na putu daljeg razvoja, Bosni i Hercegovini ostaje da usvaja prakse i politike digitalnih usluga i servisa koje se primjenjuju u razvijenim zemljama širom svijeta", istakla je Vidović.

Iz UIO BiH napominju da će o svakom sljedećem koraku, u vezi sa elektronskim poslovanjem sa UIO, blagovremeno obavještavati porezne obeznike putem web stranice.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti