18 projekata

Grad Bihać za projekte i mikro biznise mladih izdvojio 26.000 KM

15.06.2023. 11:56 / Izvor: Akta.ba
bihac

Svečano potpisivanje ugovora s aplikantima koji su ispunili uvjete drugog Javnog poziva Omladinske banke Bihać u 2023. godini, upriličeno je danas u prisustvu gradonačelnika Grada Bihaća Elvedina Sedića.

Svečano potpisivanje ugovora s aplikantima koji su ispunili uvjete drugog Javnog poziva Omladinske banke Bihać u 2023. godini, upriličeno je danas u prisustvu gradonačelnika Grada Bihaća Elvedina Sedića. 

Grad Bihać u skladu sa svojim mogućnostima, u saradnji sa Fondacijom Mozaik i Omladinskom bankom, podržava ideje i projekte mladih ljudi s područja Bihaća kroz finansijsku konstrukciju potrebnu za njihovu realizaciju. Riječ je o okupno 18 projekata i četiri mikro biznisa, uzimajući u obzir prvi i drugi javni poziv.

"Posebno me raduju mikro biznisi i obrti, koji su faktički male firme kroz koje dobivamo nova radna mjesta. Projekti su vrlo interesantni, a ideje jako dobre. Raduje nas da su naši mladi sugrađani izrazili veliko interesovanje za ove pozive, i da ćemo mi zajedno s Fondacijom Mozaik kroz ova dva javna poziva implementirati ukupno oko 50.000 KM. Naša je želja da i u narednim godinama nastavimo s ovom aktivnošću, izdvojimo više sredstava, podržimo što više naših mladih sugrađana kako bi se oni opredjelili da svoje ideje realizuju ovdje, a ne negdje u nekim drugim zemljama", kazao je gradonačelnik Sedić.

sedic

Koordinatorica programa Omladinske banke u BiH Helena Kreća kazala je da se trenutno u Bihaću u sklopu drugog Javnog poziva realizuje osam projekata u ukupnoj vrijednosti od 22.000 KM i dva mikro biznisa ukupne vrijednosti 4.000 KM.

"Projekti se tiču infrastrukture i svih ostalih aktivnosti koji se mogu realizirati i na području Grada Bihaća. Mikro biznisi su vezani za rafting i 3D modeling", istakla je Kreća.

Irman Salkić je na ovaj javni poziv aplicirao s projektom mirko biznisa koji će se baviti 3D printanjem i modeliranjem.

"To je oblast koja trenutno nije istražena na ovim prostorima niti se neko njome bavi ovdje. Tako da smo mi, nadam se, tehnički prvi u regionu. U principu mi bi se bavili projektovanjem nekih malih sitnih projekata, do male i velike prodaje modela, maketa, igračaka za djecu i skulptura i sve ostalo što je moguće zamisliti. Dakle, sve ono što sam imao na umu da projektujem, sada ću moći kroz ovaj mikro biznis da realizujem. Kao studente Tehničkog fakulteta u Bihaću, posjedujem sva potrebna znanja i sposobnosti da se bavim ovim biznisom i ostvarim svoj san", kaže Salkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti