USVOJEN ZAKLJUČAK

Budžet za prekograničnu saradnju Srbije i BiH 16,2 miliona eura ​

16.06.2023. 08:03 / Izvor: SRNA
vladars

Vlada Republike Srpske usvojila je zaključak da u dalju proceduru treba uputiti Sporazum o finansiranju programa prekogranične saradnje BiH.

Vlada Republike Srpske usvojila je zaključak da u dalju proceduru treba uputiti Sporazum o finansiranju programa prekogranične saradnje BiH sa Srbijom za period 2021 – 2027. godina čiji je ukupan budžet 16,2 miliona eura, od čega je ukupan doprinos EU 14 miliona eura.

Opšti cilj Programa o kojem je informaciju VladaRepublike  Srpske razmatrala na današnjoj sjednici jeste promovisanje dobrih komšijskih odnosa, podsticanje integracije u EU, unapređenje društveno-ekonomskog razvoja programskog prekograničnog područja kroz društveno i ekonomsko uključivanje određenih grupa, posebno mladih, te za konkurentnost turizma. 

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o postupku dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća, čiji je cilj dodatno unapređenje ovog postupka i u koju su uneseni i određeni prijedlozi poslovne zajednice i samih korisnika. 

Podsticaji se dodjeljuju za projekte digitalne transformacije, tehničkih inovacija, organizacija učešće na sajmovima, organizacija sajmova i konferencija te očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću. 

Cilj je da se omogući sufinansiranje u što većem obimu kako bi podnosiocima zahtjeva olakšali bržu realizaciju projekata, koji će unaprijediti poslovanje malih i srednjih preduzeća i omogućiti bolju promociju domaće privrede kod poduhvata koji se odnose na sajmove i konferncije. 

S ciljem očuvanja starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti u potpunosti će se finansirati projekti subjekata, koji imaju status starih zanata kako bi opstali i prenijeli tradiciju i vrijednosti na nove generacije. 

Na sjednici je usvojenai uredba o izmjenama i dopunama uredbe o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja. Postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja, odnosno za podršku realizacije investicionih projekata privrednih subjekata provodi se u skladu sa Zakonom o podsticajima i uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja. 

U toku sprovođenja postupka dodjele podsticaja u 2022. godini konstatovano je da je potrebno djelimično intervenisati u sadržaju uredbe. Nakon obavljenih konsultacija sa poslovnom zajednicom, a s ciljem unapređenja postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja, predložene su izmjene i dopune uredbe. 

Predviđeno je da uredba stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja, radi što ranijeg raspisivanja javnog poziva i ostvarivanja prava privrednih subjekata na podsticaje za direktna ulaganja, a to je u opštem interesu sektora privrede u Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti