INSPEKTORAT RS

Zabranjen uvoz 200 kg manga iz Brazila

20.06.2023. 13:50 / Izvor: Agencije
mango

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke svježeg voća - 200 kilograma manga porijeklom iz Brazila, jer je redovnim pregledom potvrđen povećan sadržaja pesticida.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke svježeg voća - 200 kilograma manga porijeklom iz Brazila, jer je redovnim pregledom potvrđen povećan sadržaja pesticida, saopšteno je iz Inspektorata RS.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi "Instituta za vode" Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida /Thiabendazole/ iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Postupajući po rezultatima analize, inspektor je donio Rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo uništavanje pošiljke u prisustvu i pod nadzorom nadležnog inspektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti