Građani nezadovoljni

Da li je kampanja u Republici Srpskoj snizila cijene u trgovinama?

21.06.2023. 13:51 / Izvor: Nezavisne novine
Prodavnica

Borci za zaštitu potrošača poručuju da ta pojeftinjenja uopšte nisu primijetili.

Dok u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske tvrde da je sve više trgovaca zainteresovano da građanima ponudi proizvode po sniženim cijenama, odričući se dijela svoje marže, borci za zaštitu potrošača poručuju da ta pojeftinjenja uopšte nisu primijetili.

Riječ je, podsjetimo, o kampanji čije je pokretanje resorno ministarstvo iniciralo na sastanku održanom 22. maja sa predstavnicima trgovaca iz Republike Srpske.

Kako su pojasnili iz ovog ministarstva, u kampanju su se do sada uključili trgovci iz svih krajeva Republike Srpske, među kojima su marketi "Zvorničanka" Zvornik, "Đurić marketi" Derventa, "Zoki komerc" Banjaluka, "Diona" Banjaluka, s.t.r. "Tea" Banjaluka, "Frukta trejd" Derventa, "Tržnica" Banjaluka, "Centrum" Banjaluka, marketi "Onogošt" Pale i drugi.

Podsjećaju da su proizvodi koji su sniženi u sklopu ove kampanje označeni posebno dizajniranim voblerom "Društveno odgovorni".

"Takođe, Ministarstvo trgovine i turizma svakodnevno zaprima nove inicijative trgovaca za uključivanje u kampanju i dostavljanje voblera za označavanje artikala obuhvaćenih ovom kampanjom, a po preuzimanju materijala i novi marketi biće predstavljeni kao učesnici i partneri kampanje", tvrde iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske za "Nezavisne novine".

Kako su dodali, kada je riječ o proizvodima koji su obuhvaćeni kampanjom, izbor ovih proizvoda ostavljen je svakom trgovcu ponaosob, a prema informacijama sa terena - kampanjom su obuhvaćeni artikli iz širokog spektra proizvoda - od konditorskih proizvoda, mliječnih proizvoda, kafe, sredstava za higijenu i drugih roba široke potrošnje, koji su u prosjeku sniženi od 15 do 30 odsto.

"Ministarstvo trgovine i turizma poziva sve trgovce koji se do sad nisu uključili da podrže ovu kampanju, a jako je značajno istaći da kampanja ne uključuje samo velike trgovačke lance, već trgovce koji posluju u Republici Srpskoj, bez obzira na veličinu i broj poslovnica, odnosno radnji koje imaju", rekli su iz Ministarstva.

Sa druge strane, Snežana Šešlija, izvršna direktorica Udruženja građana "ToPeeR" Doboj, ističe da ne osjete da je bilo koji od trgovaca u ovom gradu snizio cijene.

"Ukoliko je to i bilo, to je neprimjetno, ali mislim da još nije došlo do sniženja cijena kod nas. Bilo bi dobro, ali sigurna sam da to još nije krenulo kako treba", kaže Šešlija za "Nezavisne novine".

Dodaje da je nekoliko volontera prošlo kroz trgovine u Doboju i nisu vidjeli da su cijene u ovom gradu snižene.

"Nijedna cijena nije snižena u Doboju. Moguće je da se to desilo u nekom drugom mjestu", kaže Šešlija.

Nije ni u Bijeljini, poručuje Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina, koji tvrdi da cijene bilo čega nije snizio nijedan od većih tržnih centara.

"A, ima ih. Nisu se, izgleda, ni uključili u taj proces, to su, izgleda, neke manje firme, a ovi što imaju tržne centre, nigdje nisu istakli da su se uključili u to", rekao je Vasilić za "Nezavisne novine".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti