ZA POČETNIKE U VOŽNJI

Projekt cazinskih srednjoškolaca: Simulatorom vožnje do sigurnijeg saobraćaja

23.06.2023. 08:00 / Izvor: Federalna.ba
simulator vožnje

Cazinsko Udruženje za promociju bezbjednosti saobraćaja sa srednjoškolcima napravilo je simulator vožnje.

Cazinsko Udruženje za promociju bezbjednosti saobraćaja sa srednjoškolcima napravilo je simulator vožnje. Naime, tokom školske godine u raznim akcijama su prikupljali novac, a nije izostala ni podrška grada Cazina. Projekt je ovo koji je od velikog značaja i uveliko će olakšati polaganje vozačkog ispita, a samim tim i doprinijeti poboljšanju sigurnosti na cestama.

Upravljanje autom predstavlja motornu vještinu koju početnik u vožnji još uvijek ne poznaje. Cilj ovog simulatora vožnje je da osigura uslove za stjecanje potrebnih znanja i vještina koje će nepoznate uslove u saobraćaju pretvoriti u poznate.

"Ukoliko učenici budu imali ovakav vid prvog doticaja s motornim vozilom, moći će se opustiti kasnije kada sjednu u stvarno putničko vozilo i bit će im puno lakše, a samim tim ćemo olakšati procedure upoznavanja s motornim vozilom instruktorima koji će taj dio lakše uraditi", kaže Aladin Žunić, predsjednik udruženja za promociju bezbjednosti saobraćaja.

Na ovaj projekat ponosni su učenici i članovi Udruženja za promociju bezbjednosti saobraćaja, koji su ga svojim trudom i radom uspješno realizirali.

"Iznenađen sam kako je simulator ispao, ideja je bila da napravimo nešto novo, inovativno, čega još nema u našem kantonu. Kad sam probao simulator, utisak je neopisiv", ističe Azur Džogić, član Udruženja za promociju bezbjednosti saobraćaja.

"Trudili smo se da prikupimo što više sredstava. To je teklo kroz razne akcije, kao što je, naprimjer, kestenijada, koločijada", navodi Minela Sadiković, članica Udruženja za promociju bezbjednosti saobraćaja.

Ovaj put nije izostala podrška iz Gradske uprave Cazin, gdje napominju da su ovi projekti važni i za podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju.

"Oni su pokazatelji i svakodnevno nam daju priliku da naučimo da brza vožnja ubija, treba čuvati imovinu i, najvažnije, zdravlje", naglašava Jusuf Bajraktarević, savjetnik gradonačelnika Cazina.

Udruženje za promociju bezbjednosti saobraćaja aktivno će raditi i u narednom periodu. Najavili su veliki broj projekata, a sve s ciljem unapređenja stanja sigurnosti u saobraćaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti