Uvoz konstantno raste

Upućena inicijativa za uvođenje prelevmana na mlijeko i mliječne prerađevine

23.06.2023. 10:55 / Izvor: Agroklub
Mlijeko

Povećanje uvoza i gašenje farmi, te stalne oscilacije cijene upućuju na to da je domaće tržište ugroženo. Vrijeme je da se Zakon o vanjskotrgovinskom poslovanju BiH stavi u funkciju.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, uputilo je ministru poljoprivrede Republike Srpske Savi Miniću, dopis kojim se traži iniciranje uvođenja prelevmana na mlijeko i mliječne prerađevine.

U svom dopisu, koji je rezultat nedavno održanog sastanka u resornom ministarstvu, naveli su kako da povećanje uvoza i gašenje farmi, te stalne oscilacije cijene upućuju na to da je naše tržište ugroženo i kako je vrijeme da se Zakon o vanjskotrgovinskom poslovanju BiH stavi u funkciju.

Uvoz konstantno raste

Pozivajući se na tekst objavljen na Agroklubu, mljekari podsjećaju da su prerađivači nedavno pozvali na podršku u obezbjeđenju uslova za preradu mlijeka na mlijeko u prahu. Također, ističu kako i u Evropi polako dolazi do oporavka proizvodnje mlijeka u odnosu na prethodnu godinu, koja raste u periodu januar - april za cca 0,8% u 2023. godini.

"To navodi na zaključak da višak mlijeka u EU neposredno utiče na naše tržište i i bez ikakvih prepreka se prelijeva i narušava stabilnost domaćeg tržišta. Ipak postavlja se pitanje koliko je ekonomski opravdano vršiti izvoz mlijeka iz EU u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na povećanu potražnju na području EU, prouzrokovanu značajnim prilivom stanovništva pogotovo iz Ukrajine i bliskoistočnih zemalja i jednog dijela Afrike", istaknuli su.

Također, kako dodaju, u nama bližim, i po pitanju tržišta mlijeka, direktno konkurentnim zemljama (Slovenija, Hrvatska i Mađarska) je u istom periodu zabilježen pad proizvodnje od -2,5% u Sloveniji do -6,1% u Republici Hrvatskoj. A uvoz mlijeka konstantno raste, što je dokaz i podatak za 2022. godinu.

"Sve ovo navodi da vanjskotrgovinsko poslovanje ne ide u korist proizvođača i da postoje ozbiljne nepravilnosti na tržištu koje negativno utiču na život ljudi vezanih za proizvodnju mlijeka u Bosni i Hercegovini", napominju mljekari.

Međutim, postoji više alata koji mogu unaprijediti ovo stanje. Vanjskotrgovinsko poslovanje je pravno uređeno Zakonom o vanjskotrgovinskoj politici i na njemu zasnovane Odluke o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza. Za sprovođenje su nadležni Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vijeće ministara BiH. Ovi dokumenti daju nedvosmislenu mogućnost za uvođenje zaštitnih mjera.

Nema prepreka za uvođenje mjera

Bosna i Hercegovina je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, te se treba držati i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je zaista obezbijedio kvalitetne alate za zaštitu domaće proizvodnje, podsjećaju u svom dopisu.

"Analizirajući aktuelno stanje, domaće i međunarodne propise, jasno je da nema prepreka za uvođenje mjera, osim ako su u pitanju: neznanje, nemar, mržnja prema domaćim poljoprivrednicima, korumpiranost i nesposobnost. To je onda već pitanje za pravosudne organe", podcrtavaju.

Predložili su da se od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatraži da se sve jedinice DKP mreže u neposredno konkurentnim zemljama uključe u analiziranje tržišta, mjera podrške poljoprivredi i eventualno mjera podrške izvoznicima koji ugrožavaju naše tržište, te da se i ti parametri uzmu u obzir prilikom donošenja mjera zaštite.

Mljekari RS su pozvali i partnerska udruženja iz Federacije BiH da podrže ovu inicijativu, te uskoro očekuju i njihov odgovor.

Kompletan dopis Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, možete pročitati u dokumentu ispod ovog teksta. Ostavite komentar - treba li BiH uvesti prelevmane?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti