Radnicima uručeni otkazi

Radnici firme Zrak izašli na proteste: Ne želimo stečaj

26.06.2023. 12:25 / Izvor: BHRT
zrak

Protesti radnika firme "Zrak" počeli su u jutarnjim satima u Sarajevu tražeći ponovnu i brzu reakciju vlasti.

Protesti radnika firme "Zrak“ počeli su u jutarnjim satima u Sarajevu tražeći ponovnu i brzu reakciju vlasti.

Predsjednik Sindikata "Zraka" Emir Kominlija tvrdi da su radnicima ranije na adresu poslani papiri za otkaz.

"Iz ove firme nećemo otići bez obzira što nismo više uposlenici. Vlada je pokazala interes za naše zahtjeve, no trebaju što prije regirati kako bi se ovo privelo kraju", kazao je Kominlija.

Na transparentima radnika su izdvojene poruke za spas firme i poruke da ne žele u stečaj.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na nedavnoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva ''Zrak'' d.d. Sarajevo.

Vlada je podržala aktivnosti zakonskog zastupnika tog društva povodom podnesene žalbe na spomeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. travnja 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom "Zraka“.

Kako je, između ostalog, obrazloženo u informaciji resornog ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom, Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi sporazum s radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje.

Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje, naveli su ranije iz Federalne vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti