Žarište u Šamcu

Afrička svinjska kuga uzela maha u BiH – ko će nadoknaditi štetu?

29.06.2023. 07:50 / Izvor: N1
Svinje

Afrička svinjska kuga stigla je i u BiH. Prvo žarište zabilježeno je u opštini Šamac. Već je uzela maha i u okolini Bijeljine i to na 23 imanja.

Afrička svinjska kuga stigla je i u BiH. Prvo žarište zabilježeno je u opštini Šamac. Već je uzela maha i u okolini Bijeljine i to na 23 imanja. Zbog pojave bolesti na 30 dana zatvorene su sve stočne pijace, a uzgajivači poručuju da je sada ozbiljno ugrožena proizvodnja.

Pojavila se najprije na 23 imanja u okolini Bijeljine. Nadležni su reagovali, krenulo je uklanjanje uginulih životinja, eutanazija zaraženih. Zaraza se pojavila i u Šamcu.

“Bili smu promjenjeni unutrašnji organi. Mi smo te organe, konkretno slezenu i bubreg poslali u Veterinarski institut “Vaso Butozan.” Danas smo od njih dobili potvrdu da je taj slučaj pozitivan”, kazao je Predrag Marinković, Veterinarska stanica Šamac.

Uzgajivači zabrinuti, ali prioritet je sada spriječiti da se pojavi na drugim farmama svinja.

“Mislim da je prioritet da zaustavimo širenje. Da se ne proširi na ostale farme. Znamo da je Semberija veliki proizvođač svinja. Isto kao i Lijevče polje. Odmah poslije Semberije. To bi bila katastrofa. A znamo da se ta Afrička kuga širi”, kazao je Dragiša Cvjetković, Udruženje uzgajivača svinja RS.

“Druga stvar, ne možemo da ubacujemo drugu robu, da pratimo kontinuitet i punjenje i to. Doći ćemo u situaciju da jednog dana ispraznimo objekat, da će nam biti prazni, da narednih 100 dana nećemo imati šta da isporučimo. Nadam se, nadam se da će ovo sada da bude… ili se nadam da će ovo da se stabilizuje”, kaže Pero Zarić, uzgajivač iz Semberije.

Zbog svega su izdate smjernice za postupanje prilikom pojave zaraze, koja nije smrtonosna za čovjeka, ali direktno utiče na ovaj stočni fond. U narednih 30 dana, stočne pijace širom entiteta Republika Srpska moraju biti zatvorene, a izdate su i smjernice od strane Ministarstva poljoprivrede RS

“Zadatak lokalne samouprave je da formira Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da obezbedi sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja, i zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama”, kazali su iz Ministarstva.

“Do ovog momenta prema informacijama kojima raspolažemo iz lokalnog kriznog centra Bijeljina, 29 životinja je uginulo, ukupno 490 životinja je na zaraženim imanjima koje treba da se eutanaziraju. Međutim mi danas imamo informaciju i o tri dodatna imanja gdje je utvrđena pojava afričke svinjske kuge”, kaže Dragana Oklješa, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske.

“Afrička kuga svinja nije zoonoza, nema opasnosti za ljude, ali pričinjava velike ekonomske štete. Svinje su ugrožene, oboljevaju divlje i domaće svinje. Divlje svinje su nosioci i oni su najčešće vektor prenose”, kazao je Duško Trifković, doktor veterinarske medicine.

No, ko će nadoknaditi štetu? Iz Bijeljine gradonačelnik poziva da se pod hitno reaguje. Iz Vlade poručuju kako će se šteta nadonađivati u sladu sa conesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava. Razloga svakako za brigu ima

“Kada domaćinu eutanazirate 41 svinju, sa ukupnom okvirnom procjenom oko 15.000 KM, onda znate da ste tim ljudima oduzeli egzistenciju, od čega ljudi zaista žive. S toga je ovo jedan zahtjev koji mi upućujemo, da na osnovu procjene štete, krene se sa isplatom eutanaziranih životinja”, kazao je Lljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Ono što je važno jeste da se zaraza zaustavi. Stočni fond je ugrožen, posljedice su neminovne. Naročio ako se ima u obzir činjenica da se ovom vrstom životinja neće moći trgovati u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti