traže povećanje plata

Sindikati dali ultimatum Vladi RS-a, za septembar najavljuju proteste

01.07.2023. 08:27 / Izvor: Federalna.ba
protesti

Predstavnici pet sindikalnih organizacija koje okupljaju radnike iz javnog sektora u Republici Srpskoj traže povećanje plata za 100 maraka po radniku.

Predstavnici pet sindikalnih organizacija koje okupljaju radnike iz javnog sektora u Republici Srpskoj traže povećanje plata za 100 maraka po radniku.

Dogovor o povećanju plata za oko 55 hiljada radnika je ranije postignut, poručuju, te zahtijevaju hitan sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, premijerom Radovanom Viškovićem kao i resornim ministrima. Ukoliko do toga ne dođe u narednih 15 dana i ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, za septembar najavljuju proteste.

"Radovan Višković više nema naše povjerenje, jer nismo vidjeli da se u 2023. godini odrekao ijednog tendera, ijedne nabavke službenog automobila, nabavke softvera, ali se odrekao svojih 53.180 radnika. Mi ovdje nismo imali nikakve zahtjeve, već smo očekivali da se ispuni dogovor koji je postignut", kazao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

"Još ću jednom napomenuti, ne bude li komunikacije sa Vladom u narednom periodu, mi ćemo u septembru osloboditi trg Republike Srpske", poručio je Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti