kako posluju malo ko zna

Iako u vlasništvu FBiH, Naftni terminali Ploče i Union banka odbijaju reviziju

03.07.2023. 07:30 / Izvor: N1
revizija

Jedna od najvećih enigmi među preduzećima iz Federacije BiH su Naftni terminali Ploče. Kako i sa kim posluju, na šta troše novac koji dobiju od Federacije BiH nisu mogli utvrditi ni revizori, a nisu pomogle ni urgencije Parlamenta FBiH.

Jedna od najvećih enigmi među preduzećima iz Federacije BiH su Naftni terminali Ploče. Kako i sa kim posluju, na šta troše novac koji dobiju od Federacije BiH nisu mogli utvrditi ni revizori, a nisu pomogle ni urgencije Parlamenta FBiH. Čeka se odgovor na zahtjev koji je otišao iz kabineta Federalnog premijera, Slična situacija je i u Union banci. Ured za reviziju su, kaže glavni federalni revizor, proglasili nenadležnim iako su u skoro 100% vlasništvu FBiH.

Kako posluje Naftni terminal Ploče malo ko zna. Prošle godine, uprava najavljenu reviziju nije prihvatila. Revizori nisu vidjeli niti jedan papir.

"Naftni terminali Ploče, odnosno direktor je odmah pozvao policiju da bi spriječio obavljanje revizije, i nije dao dokument na uvid da bi mi mogli obaviti reviziju", kazao je Dževad Nekić, glavni revizor FBiH.

Početkom ovog mjeseca na ruke direktora terminala “Ploče” Josipa Tomića upućen je dokument kojeg potpisuje premijer Federacije Nermin Nikšić.

"Potrebno je da svu traženu dokumentaciju dostavite uredu za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Istovremeno Vas informiram da ukoliko ne postupite po Zaključku Ureda, Vlada FBiH će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti", stoji u dokumentu.

Nakon što je Vlada FBiH kroz budžet ove godine odlučila da terminalima u Pločama 4 miliona KM, postavilo se pitanje zašto, ni na njega niko nije odgovorio.

"Pa nam se glavni revizor žalio, molio na komisiji da se konačno utiče na Vladu da se uđe tamo. Vlada je većinski vlasnik, da ne može obezbjediti da se izvrši revizija", kazala je Alma Kratina, poslanik DF u PFBIH u januaru ove godine.

Samo je Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju u Parlamentu FBiH od Vlade FBiH i resornog ministarstva energetike da se Uredu za reviziju dostavi potrebna dokumentacija iz naftnih terminala kako bi utvrdili kakvo je stanje u ovom preduzeću. Do danas ti dokumenti nisu stigli.

Naftni terminali u Pločama koji su 100% u vlasništvu FBiH prostiru se na 15 hektara, posjeduju 12 spremnika za derivate kapciteta 81.218 metara kubnih.

"Nikada naprimjer te revizije nisu obavljane, niti su bile najavljivane isto kao i Pretis i Operater za obnovljive izvore energije, ni oni nisu nikada bili predmet revizije. Međutim oni insistiraju da mi nemamo pravo obaviti tu reviziju, i da ćemo oni, pretpostavljam putem privatnih kuća obaviti tu reviziju", kazao je Nekić.

Krajem januara i N1 zatražio izjavu i pristup terminalu, kao i pitanja za šta će im četiri miliona predviđena budžetom. Ni nama nisu odgovorili.

Slična situacija je i sa Union bankom, ona je jedno od dva preduzeća koja su odbila reviziju. Ovaj put policija nije reagovala.

"Mi smo fizički bili u zgradu, i pokušali smo, oni su bili u obavezi da nam dostave određenu dokumetaciju, oni to nisu učinili i oni su to takođe smatrali da su oni pod kontrolom Agencije za bankarstvo i da njim reviziju obavljaju komercijalne revizije. I da mi nismo nadležni da obavljamo tu reviziju", kazao je Nekić.

Zanimljivo je da je Kancelarija za reviziju vršila reviziju u samoj Agenciji za bankarstvo bez problema. A da je trenutno u toku proces revizije u Operaterima naftnih terminala, u čijem su vlasništvu terminali u Pločama. Glavni revizor se nada da će ta revizija pokazati bar dio stanja u federalnom preduzeću na Jadranu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti