Uz finansijsku podršku Njemačke ambasade

CENER 21 najavljuje implementaciju projekta "Reciklirajmo u učionicama"

03.07.2023. 14:56 / Izvor: Akta.ba
Cener 21

Potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Udruženja Centar za energiju, okolinu i resurse (CENER 21) i Njemačke ambasade.

U prostorijama Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini, u utorak 20.06. 2023 potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Udruženja Centar za energiju, okolinu i resurse (CENER 21) i Njemačke ambasade. Ovim činom najavljena je implementacija projekta "Reciklirajmo u učionicama“, kojeg implementira CENER 21 uz finansijsku podršku Ambasade njemačke u BiH.

"Reciklirajmo u učionicama“ je revolucionarna incijativa koja potiče adekvatno upravljanje ambalažnim otpadom u cilju zaštite biodiverziteta u rijekama Kantona Sarajevo i poboljšanje kvaliteta života kroz integraciju okolišnih tema u osnovnoškolsko obrazovanje. Projekat daje svoj doprinos ispunjavanju globalne agende održivog razvoja kroz usklađivanje sa  ciljevima održivog razvoja: SDG 4 o kvalitetnom obrazovanju i SDG 13 o očuvanju klime.

Povećan broj stanovnika i poboljšani standardi života nose sa sobom problem stvaranja velike količine ambalažne plastike. Prema izvještaju UNDP-a u 2018. godini u BiH je proizvedeno oko 150.000 plastičnog otpada, od čega je reciklirano samo 2%, dok se ostatak odlaže na deponiju gdje ispušta štetne hemikalije čineći trajnu štetu za okoliš, ali i za ekonomiju, gubitkom vrijedne sirovine koja se može reciklirati u nove proizvode zu stvaranje dodatne vrijednosti. Djeca i mladi su izrazito ranjiva kategorija društva izložena posljedicama onečišćenja okoliša. Istovremeno, obrazovanje za održivi razvoj, podizanje svijesti i osnaživanje djece i mladih predstavljaju ključne instrumente za rješavanje ovih izazova i put ka zdravijoj budućnosti. Projektni tim CENER-a 21 je izuzetno ponosan na planiranu saradnju sa osnovnim školama sa područja Kantona Sarajevo, jer obrazovne institucije predstavljaju pokretače zelene tranzicije u BiH. 

Projekat „Reciklirajmo u učionicama“ obuhvata različite mehanizme za poticanje smanjenja ambalažnog otpada na deponijama, uključujući nabavku reciklomata, specijalizovanih mašina namijenjenih za prikupljanje PET boca i limenki. Ovi uređaji će biti postavljeni u četiri osnovne škole, nakon čega će biti organizovane interaktivne radionice za učenike u čijem fokusu će biti pravilno upravljanje otpadom. Razvijajući kritičko mišljenje i gradeći osjećaj odgovornosti prema okolišu, ove radionice osnažuju učenike da aktivno učestvuju u održivim praksama. Postavljanje reciklomata omogućava efikasno i selektivno sakupljanje tokova ambalažnog otpada, promovišući održivo upravljanje resursima te smanjujući pritisak na okoliš. 

Ovaj projekat nije samo korak prema održivom upravljanju otpadom, već i prilika da se stvori snažan temelj za obrazovanje o zaštiti okoliša, a samim tim i generacija okolišno osviještenih građana koji će postati nosioci promjena u budućnosti. Inicijativa potiče mlade da razvijaju osjećaj odgovornosti i spoznaju vlasitu ulogu u očuvanju okoliša, te promoviše aktivno sudjelovanje u stvaranju zelenijeg i zdravijeg okruženja za sve.

Zahvaljujući podršci Njemačke ambasade, naša zajednica će imati priliku da ostvari značajan napredak u oblasti zelene tranzicije i prelaska na cirkularni model ekonomije u kojem proizvodima dajemo dodatnu vrijednost. Kroz zajedničke napore i edukaciju mladih, stvaramo bolju budućnost za našu djecu i čuvamo prirodne resurse za generacije koje dolaze. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti