Više nego zadovoljni

U Republici Srpskoj cvjeta banjski turizam

05.07.2023. 10:11 / Izvor: RTRS
banje

Sve je više domaćih, ali i stranih turista, koji RS vide kao odličnu destinaciju za odmor.

Sve je više domaćih, ali i stranih turista, koji RS vide kao odličnu destinaciju za odmor. Od početka godine, broj turista za oko 20 odsto je veći nego u istom periodu lani. Najviše turista dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a većina ih boravi u nekoj od naših banja.

U teslićkoj banji su i više nego zadovoljni. Za prvih pet mjeseci ostvarili su 91.000 noćenja. Mnogo je domaćih turista, ali oko 50 odsto iz inostranstva, prednjače iz Slovenije i Srbije.

Persa Đorđić iz Orašja kaže da su u teslićkoj banji svi ljubazni, te da dolazi ovdje na odmor poslednje četiri decenije.

Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju ZTC "Banja Vrućica" izjavio je da su tokom juna mjeseca svaki vikend imali između 700 i 1.500 gostiju.

"Sve češći izbor za banjsku rehabilitaciju, ali i odmor i uživanje domaćih gostiju je i banja "Terme Ozren". Temperatura u bazenu sa termo-mineralnom vodom je od 36-38 stepeni, pa je preporuka je da se u bazenu provede 15, pa da se napravi pauza od 45 minuta", dodao je Radošević.

Alić Hajrudin iz Novog Grada navodi da ima problema sa kičmom te da svaki boravak od par dana za njega znači oporavak od najmanje mjesec dana bez tegoba.

U Termama je gostima na raspolaganju smještaj u 55 soba i devet apartmana, a banjski kompleks, osim bazena sa termo-mineralnom vodom, posjetiocima nudi i niz velnes i spa sadržaja.

Željana Petrović, menadžer prodaje u banji "Terme Ozren" kaže da polovina juna predviđa dobru sezonu te da su gosti su uglavnom domaći, čak njih od 80 do 85 odsto.

Podaci o ostvarenom broju noćenja od početka godine, najbolje govore da ovaj dio RS-a ima veliki potencijal kada je riječ o banjskom turizmu. Sve je više i mladih koji odlučuju da godišnji odmor provedu u nekoj od banja na području dobojske regije. Gostiju ne manjka ni u Banji Kulaši. Od početka godine ugostili su 15.500, za 3.300 gostiju više nego u istom periodu prošle godine. U Kulašima trenutno boravi i grupa od 50 poljskih državljana koji će na programu banjske rehabilitacije biti osam dana. Dugoročni plan je i izgradnja još jednog hotela. Već sada je izvjesno da će dodatni smještajni kapaciteti biti neophodni, jer za iduću godinu već imaju 7.500 rezervisanih noćenja.

Dalibor Drinić, izvršni direktor Banje Kulaši kaže da medicinska rehabilitacija traje između 7 i 14 dana.

Sigurno je da u banjama u Srpskoj neće biti praznih soba, jer će ove godine i oko 1.000 penzionera imati mogućnost za banjsku rehabilitaciju koju će finansirati Vlada Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti