U Neumu veoma zadovoljni

Turisti iz Hrvatske masovno stižu na bh. more: "Iznenađen sam da ih ovoliko ima"

05.07.2023. 13:44 / Izvor: Federalna.ba
Neum

Turistički djelatnici u Neumu vrlo su zadovoljni predsezonom, sezonom koja obećava, a već kažu da su u toku i pripreme i za podsezonu.

Turistički djelatnici u Neumu vrlo su zadovoljni predsezonom, sezonom koja obećava, a već kažu da su u toku i pripreme i za podsezonu.

Novost na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su zbog paprenih cijena u domovini odlučili ljetovati u susjednoj Bosni i Hercegovini, prenosi Federalna televizija (FTV).

Tako su se zbog povećanja obima posla u Neumu pojedini vlasnici hotela odlučili na uvoz radne snage čak iz Nepala.

Ljetovanje u Neumu za ovu godinu skuplje je za nekih 15 posto, što nije utjecalo na dolazak gostiju i odličnu predsezonu koju su imali turistički radnici. Ipak, oni koje su novinarske ekipe zatekle na plažama, kažu da su ljetovanje zbog cijena morali skratiti.

“Plaćam trenutno 120 KM, a mogu tek misliti koliko plaćaju ovi koji su u hotelima. Smješten sam nekih 200 metara od plaže. Mogu biti četiri dana. Nezamislivo je kao nekad da se bude deset dana”, priča turist iz Kaknja Dino Silajdžić.

Uprkos povećanjima, cijene za bh. građane su još uvijek prihvatljive, zbog čega srećemo sve generacije na plažama. Stranim gostima cijene su pristupačne i znatno jeftinije od onih u regionu.

“Toplo more, ovdje je uvijek najtoplije, plaže su lijepe, čiste, a i put je ugodan, pogotovo sad preko Stoca, milina”, istakao je turist iz Doboja Brano Čakarević.

“Cijene su dobre, jeftinije je nego u Poljskoj. Ostajemo tri dana, lijepo nam je ovdje”, kaže Mihael, turist iz Poljske.

Gosti iz Hrvatske

Novitet ove godine na neumskim plažama su gosti iz Hrvatske, koji, ističu turistički djelatnici, ranijih godina nisu dolazili ovdje na ljetovanje. Cijene su mnogo pristupačnije u odnosu na ponude koju imaju u Hrvatskoj.

“Ono što nas iznenađuje je da imamo toliko gostiju iz Hrvatske. Dolazi nam dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po puno pristupačnijim cijenama i s manjim budžetom ostvariti puno veći broj dana nego što bi u nekim hrvatskim gradovima”, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Novitet je i uvozna radna snaga

Osim gostiju iz Hrvatske ove godine novitet je i uvozna radna snaga. Kako nam pojašnjava Tomislav Lovrić, vlasnik dva luksuzna hotela u Neumu, na ovu odluku se odlučio jer već godinama ima problem sa brojem radnika u sezoni.

“Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu i kako je taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije zavladao u Hrvatskoj, s nekim prijateljima i poznanicima sam odlučio probati i sam. Došlo mi je sedam žena iz Nepala s kojima sam prezadovoljan”, dodaje Lovrić.

Ističe i da je ovakav pristup traženja radne snage budućnost, s obzirom na to da sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu i teško je osigurati stalne radnike. Zbog procvata turizma posljednih godina na jedinom bh. izlazu na more, izvjesno je da će potražnja radnika iz godine u godine biti sve veća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti