mnogobrojne dobrobiti

U toku je srovedba projekta "Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini"

13.07.2023. 11:40 / Izvor: Akta.ba
Dekarbonizacija

Provedbom ovog projekta se postavljaju temelji zatranzicije postojećeg stambenog sektora ka stambenom sektoru s niskim udjelom ugljika.

Na području općine Novi Travnik u tijeku je realizacija aktivnosti u okviru projekta "Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini“ kojeg financira Švedska, a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekt se provodi u partnerstvu sa općinom Novi Travnik.

Pored izrade studija energetske efikasnosti stambenog fonda i financijskih mehanizama za upravljanje energetskom efikasnošću, projekt podrazumijeva i  podizanje svijesti stanovnika i gospodarskih subjekata o potencijalu, prednostima i mogućnostima koje mjere energetske efikasnosti donose.

Provedbom ovog projekta se postavljaju temelji zatranzicije postojećeg stambenog sektora ka stambenom sektoru s niskim udjelom ugljika što bi istovremeno doprinijelo značajnom smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanjuokoliša i održivom razvoju. Osim navedenog, provedbom mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru očekuje se minimiziranje zagađenjana lokalnoj razini i očuvanje zdravlja lokalne zajednice poboljšavanjem klimatskih uvjeta, naročito najranjivijih skupinažena i djece.

Dugoročno, implementacija mjera energetske efikasnosti stambenog sektora ima značajne financijske uštede  čime se otvara prostor za  prevladavanje energetskog siromaštva. Postoje i značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog rasta kao i otvaranja novih, tzv. „zelenih radnih mjesta“.

U nastavku možete preuzeti više korisnih dokumenata koji savjetuju kako uštediti energiju u kući, stanu, uredu...

50 savjeta kako uštediti novac i energiju 

Izvori energije

Pametno i lako uštediti može svatko

Savjeti za uštedu energije i zaštitu okoliša

Top 10 savjeta za uštedu energije u Vašoj kući

Top 10 savjeta za uštedu energije u Vašem stanu

Top 10 savjeta za uštedu energije na radnom mjestu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti