obustavljena proizvodnja

Općina Novi Grad poručila Vladi FBiH: Ako hitno ne reagirate, "Zrak" će se ugasiti

18.07.2023. 08:21 / Izvor: Akta.ba
zrak

Entitetske vlasti su pozvane da što prije iznađu sredstva iz, kako su saopćili iz Općine, budžetske rezerve ili da na neki drugi način riješe potraživanja.

Općina Novi Grad Sarajevo pozvala je Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da hitno reagira nakon što je obustavljena proizvodnja u sarajevskom preduzeću "Zrak". Lokalne vlasti strahuju da bi preduzeće moglo biti trajno ugašeno.

Entitetske vlasti su pozvane da što prije iznađu sredstva iz, kako su saopćili iz Općine, budžetske rezerve ili da na neki drugi način riješe potraživanja bivših radnika "Zraka" da bi se pred Općinskim sudom u Sarajevu postupak stečaja okončao.

"Vrijeme je ključni faktor za 'Zrak' te ako se ne bude reagiralo na vrijeme, ona neće imati više nikada šansu da se obnovi. Prije svega, to se odnosi na specifična znanja radne snage u tom preduzeću. Ova vrsta znanja više od 60 godina njeguje se u 'Zraku' te je nemoguće na bilo kojem drugom mjestu u našoj državi, ali i u široj regiji steći znanja potrebna za rad ovakvog preduzeća", konstatirali su.

U Općini Novi Grad Sarajevo napomenuli su da su više godina provodili prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika za deficitarna zanimanja, kroz koju je, kako su istakli, više od 50 mladih steklo potrebna znanja i iskustva za rad u "Zraku".

"Ako se desi stečaj kakav je bio u većini firmi u Općini Novi Grad Sarajevo, neće biti šanse da se firma vrati bez obzira na sve što se bude dešavalo. Ako bi radnici napustili 'Zrak' i zaposlili se na nekom drugom mjestu, znanje potrebno za proizvodnju u 'Zraku' neće više biti moguće angažirati", poručili su.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo pozvali su Vladu FBiH da hitno reagira da se proizvodnja, koja je obustavljena, nastavi, pa makar i u procesu stečaja te da se pronađe način da se ovo preduzeće spasi. Podsjećamo, lokalne vlasti su i ranije pozivale da se omogući nastavak poslovanja "Zraka" koji se nalazi na području Općine Novi Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti