borba protiv korupcije i kriminala

Epilog akcije "Meta 2": Uhapšeno 16 policajaca u Kaknju

18.07.2023. 14:53 / Izvor: Fena
AKCIJA META

Prve dvije grupe od ukupno 19 jutros uhapšenih osoba na području Kaknja, od kojih je 16 policijskih službenika Policijske stanice Kakanj.

Prve dvije grupe od ukupno 19 jutros uhapšenih osoba na području Kaknja, od kojih je 16 policijskih službenika Policijske stanice Kakanj te još tri osobe koje nisu policijski službenici, upravo je privedena u prostorije Policijske uprave 1 Zenica.

Akciju su realizirali pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u sklopu akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kodnog naziva”Meta 2” koja se provodi od ranih jutarnjih sati.

"Nakon provedene kriminalističke obrade, oni će uz izvještaje biti predati u nadležnost i na daljnje postupanje Tužilaštvu ZDK-a", kazao je portparol Uprave policije MUP-a ZDK Elvedin Fišek.

Jedna osoba je u bjekstvu i za njom je izdata operativna potjernica.

Akcija je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK, a pretresi su provedeni na dvadeset lokacija, s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv dvadeset lica koja su meta ove akcije. 

Vršeni se pretresi stambenih objekata, automobila te prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj.

"Meni je drago da možemo poslati poruku, vrlo odlučnu o borbi protiv kriminaliteta pa čak i u svojim redovima. Ako nismo u stanju očistiti svoje strukture od kriminaliteta, zlouporabe položaja, odavanja službenih tajni i sličnih kriminalnih radnji, ne znam kako ćemo, kao društvo, biti sposobni izgraditi sredinu za lijep i ugodan život svih građana Bosne i Hercegovine", izjavio je ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Benjamin Sinanovića.

Uprava policije je, istakao je, prva na stupu izgradnje takvog društva. Ministar Sinanović je izrazio zadovoljstvo uspjehom u pripremi i realizaciji akcije te odao priznanje pripadnicima Uprave policije MUP-a ZDK.

"Imajući u vidu da je ovom akcijom 'Meta 2' uhapšen veliki broj policijskih službenika jedne policijske stanice, taj će se broj morati nadomjestiti preraspodjelom iz drugih stanica", najavio je Sinanović.

Jutros obavio razgovor s v.d. komesara MUP-a ZDK Vahidinom Topalovićem, koji je već poduzeo korake popune nedostajućih policajaca u Kaknju iz stanica koje su bliže toj općini.

Sve osobe koje su meta ove akcije sumnjiče se za izvršenje krivičnih djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “primanje dara i drugih oblika koristi”, “odavanje službene tajne”, “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “teška krađa”.

Akcija i pretresi se realizirani po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i u koordinaciji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti