KORAK ISPRED DRUGIH

Lukavac Cement: Prva kompanija sa certifikatom ISO 37301:2021

19.07.2023. 10:38 / Izvor: Akta.ba
lukavac cement

Lukavac Cement je prva kompanija na Zapadnom Balkanu koja je odnedavno ponosni nosilac međunarodnog certifikata ISO 37301:2021.

Lukavac Cement je prva kompanija na Zapadnom Balkanu koja je odnedavno ponosni nosilac međunarodnog certifikata ISO 37301:2021. Uvođenjem ove norme, cilj je da se kontinuirano radi na podizanju svjesnosti o etici i usklađenosti i to ne samo u sopstvenoj kompaniji nego i u cijeloj BiH, ali i šire.

Poslovanje Lukavac Cementa u skladu sa ISO 37301 - Sistemom upravljanja usklađenošću - znači njegovu predanost usklađenosti s relevantnim zakonima, regulatornim zahtjevima, industrijskim kodeksima, organizacijskim standardima, kao i standardima dobrog upravljanja, općeprihvaćenim najboljim praksama, etičkim kodeksom i očekivanjima zajednice. A danas gotovo da se ne može zamisliti poslovanje na međunarodnom tržištu, a da se pri tome ne poštuju zakoni, regulativa i propisi na nacionalnom i globalnom nivou.

Manja izloženost organizacijskim, reputacijskim ili ekonomskim rizicima, poboljšanje poslovnih prilika i održivosti, povećanje kredibiliteta i povjerenja svih sudionika u sposobnost Lukavac Cementa da postigne trajni uspjeh, te povećanje zadovoljstva kupaca, njihovog povjerenja i lojalnosti su samo neke od koristi implementacije ISO 37301. 

Kako je Lukavac Cement pionir u mnogim segmentima svog poslovanja, tako se i odluka njegove Uprave o uvođenju ISO 37301 temeljila na principima integriteta i dobrog upravljanja, jer je bilo važno da nova norma, koja pored osiguranja usklađenosti, integrira i one već ranije u Lukavac Cementu implementirane standarde kao što su ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001 i ISO 45001. Na ovaj način se primjenjuju samo zdrave norme korporativnog upravljanja, dobre prakse i etičko ponašanje, što sveukupno poboljšava sposobnost Lukavac Cementa da identificira i odgovori na svaku neusklađenost. 

Kao kompanija koja promovira znanje i profesionalnost, Lukavac Cement je ujedno i prva firma u Bosni i Hercegovini koji sada ima stručno certificiranog Senior Lead Implementatora i deset certificiranih internih auditora za ISO 37301:2021. Ovako zahtjevan projekt nije bilo moguće implementirati bez talentovanog internog kadra, koji je uložio velike napore da se uspješno sprovede vrlo kompleksna procedura certificiranja koja je trajala dvije godine. Lukavac Cement sada u potpunosti ispunjava najviše standarde usklađenosti koji su prihvaćeni u cijelom svijetu.

 

lukavac

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti