Savremene finansijske usluge

Republika Srpska jača konkurenciju u oblasti platnih usluga

20.07.2023. 07:48 / Izvor: Alternativna televizija
novac

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Nacrt zakona o elektronskom novcu odgovor na pojavu savremenih finansijskih usluga.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Nacrt zakona o elektronskom novcu odgovor na pojavu savremenih finansijskih usluga na međunarodnom tržištu, s ciljem stvaranja pravnih pretpostavki za njihov razvoj na domaćem tržištu putem osnivanja i poslovanja društva za izdavanje elektronskog novca i obavljanja plaćanja sa ovim novcem, u skladu sa primjenjivim međunarodnim standardom.

Obrazlažući nacrt ovog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da je izmjenama Zakona o unutrašnjem platnom prometu 2022. godine u pravni sistem Republike Srpske uvedena definicija elektronskog novca, kao novog pojma u oblasti platnih usluga, sa namjerom da se u ovoj godini predloži poseban zakon kojim će ova oblast biti uređena na sveobuhvatan način.

"Ciljevi koji se žele postići su uređenje poslovanja i razvoja tržišta elektronskog novca, povećanje konkurencije u oblasti platnih usluga, efikasnije, ekonomičnije i sigurnije poslovanje privrednih subjekata, veća finansijska inkluzija, kao i sprečavanje zloupotreba plaćanja elektronskim novcem u svrhu pranja novca i finansiranja terorizma", poručila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, očekuje se da će nacrt doprinijeti razvoju elektronske trgovine i neposredno povećati ponudu usluga plaćanja putem interneta, te smanjenju upotrebe gotovine u opticaju, jer omogućava plaćanje bez korištenja platnih kartica, čime se sprečava mogućnost njihove zloupotrebe.

Nacrtom je, kako kaže, propisano uvođenje novih formalnosti koje će izdavati Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

"Za primjenu zakona odgovara Agencija za bankarstvo Srpske koja će donijeti akte kojima se detaljnije razrađuju uslovi za dobijanje i oduzimanje dozvole za izdavanje elektronskog novca, dobijanje prethodne saglasnosti za sticanje kvalifikovanog učešća u društvu za izdavanje elektronskog novca, dobijanje prethodne saglasnosti za rukovodioca društva za izdavanje elektronskog novca, davanje saglasnosti društvu za izdavanje elektronskog novca za osnivanje poslovne jedinice izvan Republike Srpske i osnivanje poslovne jedinice", istakla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je utvrđeno da se nacrtom stvaraju pretpostavke za nove poslove, odnosno proširenje djelatnosti rada postojećih privrednih društava, te se očekuje pozitivan uticaj na tržište rada i zaposlenost. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti