Još nije usvojen prijedlog

Košarac: Odluka o zabrani izvoza oblovine čeka Savjet ministara

03.08.2023. 11:37 / Izvor: SRNA
oblovina

Savjet ministara još nije usvojio prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o produžavanju zabrane izvoza oblovine.

Savjet ministara još nije usvojio prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o produžavanju zabrane izvoza oblovine do 31. oktobra, iako je rok primjene postojeće odluke istekao 31. jula, potvrdio je resorni ministar Staša Košarac.

Košarac je istakao da je zabrinjavajuće što vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara na kojoj bi trebalo donijeti novu odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, odnosno produžiti zabranu izvoza oblovine – još nije zakazana.

On je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, postupajući po zahtjevu entitetskih vlada, uradilo svoj dio posla i uputilo Savjetu ministara prijedlog pomenute odluke. Napomenuo je da je uputio i nekoliko urgencija za održavanje vanredne sjednice.

“Insistiram na usvajanju ove odluke, jer je to rezultat dogovora vlada Republike Srpske i Federacije BiH sa zajedničke sjednice u junu. Zaista su neobjašnjivi razlozi zašto još nije zakazana vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara. Naša dužnost je da pratimo politike entitetskih vlada i postupamo u skladu sa onim što one traže od institucija na nivou BiH”, poručio je Košarac.

On je naglasio da je zabrana izvoza oblovine zaštitna mjera koja je dala pozitivne efekte za domaći privredni sektor, te da su njeno usvajanje podržale, osim vlada Republike Srpske i FBiH, i entitetske privredne komore, te Spoljnotrgovinska komora BiH.

“Nažalost, očigledno je da neko u Savjetu ministara opstruiše produžavanje zabrane izvoza oblovine, smatrajući da je potrebno ispoštovati želje Delegacije EU u BiH, a ne dogovor vlada Republike Srpske i FBiH”, upozorio je Košarac.

On je dodao da je to apsolutno neprihvatljiva praksa, te da će nastaviti da insistira na usvajanju pomenute odluke.

"Nedopustivo je da odluka o zabrani izvoza oblovine ne bude produžena zbog kompleksa od stavova EU koja ima svoje interese i štiti isključivo svoje proizvođače”, naveo je Košarac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti