Razmatraju zakonske izmjene

Beširović: Politika nema argumente, neradna nedjelja je želja radnika

12.08.2023. 10:45 / Izvor: Vijesti.ba
nedjelja

Svoj stav imaju svi, pa i političari, od zastupnika do ministara u Vladi FBiH.

Vijest da Vlada FBiH treba na jesen razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obaveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom i u dane praznika izazvala je niz reakcija.

Svoj stav imaju svi, pa i političari, od zastupnika do ministara u Vladi FBiH.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) Mersiha Beširović za Vijesti.ba kaže da opet imamo situaciju da je te neka ‘viša politika’ ponovo važnija od ekonomskih pitanja.

"U javnosti sam čula puno toga, a nažalost nisam čula niti jedan ekonomski argument. Nama se zamjeralo da je to populistički zahtjev. Međutim sa druge strane, nismo čuli ništa drugo osim populističke argumente koji nisu ničim utemeljeni i to su zaista paušalne ocjene, kako ovo neće imati nikakve beneficije za radnike. Što je naravno potpuni apsurd", ističe Beširović.

Boji se da se ponavlja historija od prethodnih godina, da svi znaju šta je dobro za radnike, osim samih radnika. Osvrnula se i na istup ministra socijalne politike FBiH Adnan Delić, koji je izašao s idejom da se neradna nedjelja reguliše kroz Zakon o radu.

"Sindikat trgovine nije tražio od ovog ministarstva rješavanje ovog pitanja. Obzirom da mi smatramo da pitanje o ‘neradnoj nedjelji’ treba riješit kroz Zakon o unutrašnjoj trgovini. Međutim, moram da budem veoma jasna, kada su u pitanju slobodni praznici, mi smo već ranije tražili da to bude riješeno Zakonom o radu i naravno da smo te situacije već imali. Neradna nedjelja po nama zahtjeva analizu i inicijativa Sindikata trgovine je išla u tom pravcu da Vlada FBiH bude ta koja će biti generator. Okupiti sve ključne aktere i uraditi detaljnu analizu i procjenu koliko je to provodljivo u praksi, koji su pozitivni efekti", objašnjava Beširović

Također spominje i to da da u prethodnom sazivu vlasti se niko nije želio da bavim ovim pitanjem.

"Mi smo tražili od Ministarstva za rad i socijalnu politiku i od Ministarstva za trgovinu, da se bavimo ovim pitanjima. Nijedno ovo ministarstvo ne samo da se nije željelo da se bavi ovim pitanjem, nego je kategorično odbilo bilo kakav razgovor na ovu temu. Tako da sa jedne strane, mi smo pozitivno iznenađeni zato što sada svi hoće da se bave ovim pitanjem", kaže Beširović za Vijesti.ba.

Objasnila je i koji su to argumenti Sindikata radnika u trgovini i uslužnim djelatnostima za uvođenje neradne nedjelje.

"Ono što jeste naše stanovište jeste isključivo želja radnika. Većina radnika sada ima taj jedan slobodan dan, to govorim o onim firmam gdje se poštuje zakon. Naravno postoje i firme koje to ne poštuju. Međutim, one taj dan nikada ne mogu planirati i nije tačno što pojedini zastupnici kažu da će sada biti fiksirano na nedjelju u odnosnu na situaciju kada one same biraju dan. To nije tačno, one ne biraju same dan, nego im poslodavac to raspoređuje. Vrlo često se to radi na sedmičnom nivou i vrlo često one ne znaju u narednoj sedmici koji će dan biti slobodni. A činjenica jeste da je to porodični dan. I ako se uzme u obzir da je populacija koja radi u ovom sektoru jesu mlađe žene, to jesu majke koje imaju školsku i predškolsku djecu. Njihova djeca, jesu slobodna nedjeljom", navodi Beširović argumente radnika i sindikata.

Osvrnula se i na iskustva sindikata sa predstavnicima u Parlamentu FBiH.

"U prošlom sazivu vlasti mi nismo razgovarali o slobodnoj nedjelji, da budem vrlo jasna, nego smo razgovarali o slobodnim praznicima.  I onda je bilo veliko iznenađenje kada naš prijedlog izmjena i dopuna zakona o unutrašnjoj trgovini nije dobio podršku u Parlamentu. Jer, mi smo sa svim klubovima zastupnika razgovarali i svi su dali svoju podršku. Po meni je slobodan praznik jedno patriotsko pitanje, a koje u svim svojim programima imaju sve stranke", pojašnjava Beširović.

Ona je pojasnila i koji su to ‘navodni argumenti’ protiv uvođenja neradne nedjelje.

"Kada je riječ konkretno o slobodnoj nedjelji, osim nekih paušalnih ocjena, ja nisam čula nikakve ekonomske argumente, kao što je naprimjer uspoređivanje sa Hrvatskom, što je zaista neosnovano. Ne može se uspoređivati ekonomija Bosne i Hercegovine, koja je uglavnom orijentirana na trgovinu u odnosu na Hrvatsku gdje imate i neke druge industrijske grane, koje nažalost u BiH nemamo ili nisu razvijene", podvlači ona.

Za kraj priznaje da donekle ni sama ne zna šta su argumenti protiv neradne nedjelje.

"Ponekad imam osjećaj da je ta politička volja, koja se vrlo često spominje, jeste u principu samo to da se bude protiv prijedloga druge političke opcije, dakle uopće nije bitno koji je prijedlog. Ako prijedlog nije iz naše političke opcije ili kolacije, odmah smo protiv. I to je po meni najveći apsurd i problem, najveća tuga koju žive građanke i građani Bosne i Hercegovine", zaključuje Beširović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti