INVESTICIJA VRIJEDNA 300.000 KM

Vlast se ponovo oglušila na vapaj građana: Dodjeljuje se koncesija za rudnik u Bistrici

16.08.2023. 09:09 / Izvor: Akta.ba
RUDNIK

Uprkos grčevitoj borbi, protivljenju mještana i protestima Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja (lignita) na ležištu "Bistrica", kod Prijedora, piše Akta.ba.

Uprkos grčevitoj borbi, protivljenju mještana i protestima Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja (lignita) na ležištu "Bistrica", kod Prijedora, piše Akta.ba.

"Predmet koncesije je eksploatacija uglja (lignita) na ležištu "Bistrica", kod Prijedora. Lokacija na kojoj će se vršiti eksploatacija nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Projekat podrazumijeva eksploataciju uglja (lignita) površinskom metodom otkopavanja, na način kojim se obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne sirovine, bezbijednost ljudi objekata i imovine, a u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom", navedeno je u pozivu.

Procjenjena vrijednost investicije iznosi 280.000 KM, a ležište prema elaboratu o rezervama raspolaže sa 94.295 tona bilansnih rezervi uglja.

"Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine, izrađenu od strane privrednog društva ili drugog pravnog lica koje ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije u oblasti rudarstva", dodaje se.

Koncesija se dodjeljuje na period do 5 godina, računajući od dana zaključenja Ugovora o koncesiji.

UZALUD PROTESTI

Podsjećamo, da već duže vrijeme traju pravne borbe oko eksploatacije uglja na ovom ležštu, a mještani Bistrice su u julu pokrenuli i tužbu protiv Vlade RS, a predmetom se bavi i Centar za zaštitu životne sredine, o čemu smo pisali i ranije.

Početkom jula je Vlada RS pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita na ležištu "Bistrica" kod Prijedora i to na osnovu inicijative "Drvo-exporta" iz Teslića.

Mještani sela su bili bili primorani dva puta organizirati i proteste, te vlastitim tijelima braniti imanja.

Aktivnosti građana su podržali ekolozi iz Centra za životnu sredinu Banjaluka, koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica, te tužbu u upravnom sporu protiv Vlade Republike Srpske zbog, kao navode, upravnog postupka koji je protivno odluci Narodne skupštine Republike Srpske o koncesijama na ovom području.

Na teren su u Bistrici izlazile i inspekcije, ali rudarski inspektor Republičke uprave za inspekcije poslove Republike Srpske nije utvrdio problem o kojem govore mještani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti