ŽIVOT NA DEPONIJI

Problemi mještana naselja Mramor: Više ne znamo na koja vrata zakucati

17.08.2023. 07:52 / Izvor: Federalna.ba
MRAMOR

Mještani kakanjskog naselja Mramor već godinama su osuđeni na život i to na deponiji jalovine površinskog kopa kakanjskog rudnika.

Mještani kakanjskog naselja Mramor već godinama su osuđeni na život i to na deponiji jalovine površinskog kopa kakanjskog rudnika. Osim svakodnevne buke i prašine nemaju ni adekvatan put prema selu, nego se probijaju preko rudničkog radilišta. Nekoliko puta su protestima i blokadom saobraćajnice pokušavali skrenuti pažnju na probleme svakodnevnice, međutim, bezuspješno.

Kamioni, teška mehanizacija, prašina i buka dio su svakodnevnice mještana kakanjskog naselja Mramor.

"Moje dijete ide u školu i ono mora proći kraj dempera koji vozi 150 kubika jalove mase", priča Admir Husika, mještanin naselja Mramor.

"Rudnik Kakanj je uveo u dio odlaganja jalovih masa dvije privatne firme koje dižu ogromnu prašinu", dodaje Elvedin Alajbegović, predsjednik Mjesne zajednice Donji Kakanj.

Svjesni su, kažu, da žive u rudničkom naselju, ali se ne mire s činjenicom da su ranije imali asfaltirani put i normalne uslove. Bilo im je tada mnogo ugodnije živjeti u ovom mjestu.

"Bio je asfaltni put od Mramora do Željezničke stanice. Bilo nam je duplo bolje, bio sam gospodin tada, sada me stid dovesti svoje prijatelje", kaže Derviš Husika, mještanin naselja Mramor.

"Oni imaju problema s vodovodom, s osnovnom egzistencijom. Još gore, rudnik je izbacio Mramor iz rudnog polja jer je Mramor trebao biti iseljen", navodi Alajbegović.

Mještani, ali i ekološka udruženja prstom upiru u vlasti koje, kako navode, ne rade na konkretnom rješavanju problema. Ne uvjetuju prestankom rada kakanjskog rudnika na površinskom kopu, već samo žele da se radi po zakonu.

"Mještanima Mramora već decenijama daju prazna obećanja da će njihova selo biti zaštićeno, da će se rudnik povući. Nedavnim proširenjem koncesije sve to palo u vodu", ističe Hajrija Čobo, eko aktivistica iz Kaknja.

Na naše pitanje da li je Općina Kakanj upoznata s problemima u Mramoru te da li su djelovali u okviru svojih nadženosti, navode da je načelnik Mirnes Bajtarević razgovarao s mještanima te da podrška lokalne zajednice neće izostati.

"Općina će i u narednom periodu stati uz svoje stanovnike, te će u sljedećoj budžetskoj godini prilikom kreiranja programa utroška sredstava za infrastrukturne projekte uvrstiti zahtjeve MZ Mramor i iste implementirati u skladu sa svojom nadležnošću i mogućnostima", navode iz Općine Kakanj.

No, mještani koji već polako zbog teških uslova za svakodnevni život već polako odlaze iz ovog mjesta od borbe ne odustaju. Ukoliko se u skorije vrijeme ne pronađe adekvatno rješenje, navode da će ponovo protestima blokirati saobraćajnicu koja je sve samo nije put dostajan za jedno naselje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti