Digitalni TV signal

Hoće li pitanje Multipleksa D biti završeno do kraja ove godine?

23.08.2023. 09:40 / Izvor: Akta.ba
multipleks d

Dasto Semtel aktivno radi na razvijanju digitalne TV mreže, postavljanju novih emisionih lokacija i širenju pokrivenosti kako bi do kraja tekuće godine ispunili uslove dozvole.

Dasto Semtel aktivno radi na razvijanju digitalne TV mreže, postavljanju novih emisionih lokacija i širenju pokrivenosti kako bismo do kraja tekuće godine ispunili uslove dozvole koja nam je dodijeljena, a to je ostvarivanje 90% pokrivenosti stanovništva BiH, potvrđeno je iz ove kompanije za Akta.ba.

"U toku implementacije i razvoja mreže za sada se nismo susreli sa preprekom koja nas je ozbiljnije omela u procesu ispunjavanja uslova dozvole, stoga vjerujemo da ćemo finalizirati planirane ciljeve u roku, čemu stremimo i intenzivno radimo svakodnevno", navode iz ove firme, dodajući da se sa određenim poteškoćama susreću prilikom montaže opreme zbog vremenskih uslova koji veći dio godine ne pogoduju potrebama montaže a posebno antenskih sistema.

Pored toga i nedostupnost terena otežava proces, jer se oprema često montira na lokacijama koje budu po 6-8 mjeseci nepristupačne zbog loših prilaznih puteva na planinama i nenaseljenim mjestima.  

"U protekle dvije godine koliko radimo na ovom projektu, suočavamo se sa poteškoćama u nabavci rezervnih dijelova i sirovina kao i kašnjenju u isporuci opreme, što je globalni problem generalno u svijetu. Međutim i pored svih izazova s kojima se susrećemo u toku razvoja mreže, intenzivno radimo na postizanju cilja tj. ostvarivanju 90 % pokrivenosti stanovništva BiH digitalnim TV signalom ", kazali su naš portal. 

Napominju da TV stanice prema uslovima Javnog poziva koje raspisuje Regulatorna agencija za komunikacije, izražavaju interes i pristupaju Multiplexu D, u pojedinačnim digitalnim regijama ili putem nacionalnog pokrivanja u svih 9 regija. 

"Regulatorna agencija za komunikacije, a u skladu sa međunarodno potpisanim i ratifikovanim sporazumima iz ove oblasti, definisala je da se teritorija Bosne i Hercegovine dijeli na 9 digitalnih regija, i to su: Plješevica, Kozara, Vlašić, Majevica, Tušnica, Bjelašnica, Trovrh, Velež i Leotar, te da Multipleks D putem predajničkih lokacija mora da pokrije ove regije", ističu.

viditv

Podsjetimo, dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – Multipleks D kompaniji "Dasto Semtel" iz Bijeljine, dodijeljena je 2021. godine.

Firma "Dasto-Semtel", koja je već imala slično iskustvo, jer je zamijenila Face TV u Multipleksu C, prijavila se tada kao jedini aplikant i nakon provedene procedure konstatovano je da ispunjava sve tražene uslove iz Javnog poziva. 

Dozvola od RAK-a dodijeljena je na rok od 15 godina. Do danas oni su instalirali više od 32 predajnika, a emituju signal u svakoj od devet digitalnih zona u BiH.

"Dasto Semtel kao krovna kuća branda VidiTV i nosilac dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga upravljanjem elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radioifuziji – MUX D, je u periodu od izdavanja dozvole do danas dostigla pokrivenost preko 50% stanovništva u svakoj pojedinačnoj digitalnoj regiji Bosne i Hercegovine. Ovo je potvrdila i Regulatorna agencija za komunikacije, te su time ispunjeni svi uslovi predviđeni izdatom dozvolom, dok je realna pokrivenost u ovom momentu približno 75%", navode.

VidiTV je brandname pod kojim se predstavio projekt Multipleksa D u BiH, DVB-T2 besplatnog (free-to-air) TV signala za zemaljsko emitovanje nacionalnih i lokalnih TV programa.

Trenutnu mapu pokrivenosti možete pogledati na slijedećem linku.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti