Fizička i tehnička zaštita

Koordiniranje aktivnosti u vezi sa sigurnijim okruženjem u školama TK

24.08.2023. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Tuzla

Razgovor o početku školske sa fokusom na organizovanje tehničke i fizičke zaštite te nabavci i distribuciji udžbenika za osnovce okupio je danas direktore osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Razgovor o početku školske sa fokusom na organizovanje tehničke i fizičke zaštite te nabavci i distribuciji udžbenika za osnovce okupio je danas direktore osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Sastanak su organizovali Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i Pedagoški zavod TK. Bila je to prilika i za prezentaciju sveobuhvatne informacije čiji je cilj bilo detektovanje nedostataka u oblasti obrazovanja uz prijedlog mjera za njihovo otklanjanje.

Iako se radi o sastanku koji je uobičajen pred početak svake školske godine, ovaj je u sjeni junskih događaja u Lukavcu te je prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića, neophodno koordinirati određene aktivnosti sa osnovnim i srednjim školama.

"U školskoj godini koja počinje čekaju nas novi izazovi koji se prije svega odnose na sigurnost u školama a to se treba osigurati kroz nekoliko segmenata. Jedan od segmenata je fizičko i tehničko obezbjeđenje u školama za koje smo propis donijeli u toku ove sedmice. Također tu je i donošenje nekoliko propisa koji se odnose na kućni red, disciplinsku odgovornost, kodeks ponašanja i slično a ti propisi bi trebali biti završeni u septembru“, kazao je ministar Omerović.

Prema riječima predsjednice Aktiva direktora srednjih škola Alme Šehanović intenzivne su pripreme za početak nove školske godine. "U narednom periodu ćemo nastaviti sa provođenjem ovih novih donesenih mjera s ciljem vraćanja vjere u sistem i da na rasterećen način obezbijedimo povratak u školu kako našim učenicima tako i svim zaposlenicima", kazala je direktorica Šehanović.

Do kraja ove budžetske godine internom preraspodjelom neophodno je da Vlada Tuzlanskog kantona osigura oko 750.000 KM za obezbjeđenje u školama. Škole će provoditi sve postupke.

Pomoćnik direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović kaže da su pripremili set seminara i obuka za nastavnike, uprave škola, direktore i sve koji su uključeni u proces obrazovanja.

Da je pred svima izazovan period naglašava predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Dževad Mehić te kaže da se edukacije učenika, roditelja i nastavnika provode uz pomoć Društva pedagoga i Pedagoškog zavoda TK, ali i da svaka škola pojedinačno provodi aktivnosti čiji je cilj podizanje nivoa sigurnosti u procesu obrazovanja.

Narednih dana Ministarstvo obrazovanja i nauke prezentirat će program koji se odnosi na prevenciju neprihvatljivih ponašanja.

"Sve je ovo spektar aktivnosti koje Ministarstvo obrazovanja i nauke TK zajedno sa drugim segmentima obrazovanja provodi kako bi se osigurao novi kvalitet i sigurno okruženje u osnovnim i srednjima školama", naglasio je ministar Omerović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti