USVOJEN PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA

12,9 miliona KM za ublažavanje negativnog uticaja energetske krize u FBiH​

24.08.2023. 16:11 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Vlada Federacije BiH danas je usvojila Program utroška sredstava "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška Evropske Unije BiH" u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize.

Vlada Federacije BiH danas je usvojila Program utroška sredstava "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška Evropske Unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize" utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, u ukupnom iznosu od 12.912.350 KM. 

Program je donesen  s ciljem provođenja Akcionog plana/Mape puta za Ugovor o paketu energetske podrške za BiH i izgradnju otpornosti u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA III za 2023. godinu), i to za realizaciju mjere 4. iz cilja I Akcionog plana "Podrška mjerama energijske efikasnosti za stambene objekte".

"Konačni cilj realizacije ovog Programa je pružanje bespovratne finansijske pomoći vlasnicima/ suvlasnicima stambenih objekata na području Federacije BiH. Riječ je o sufinansiranju provođenja mjera energijske efikasnosti u postojećim stambenim objektima u zavisnosti o tipu stambenog objekta, i to za 2.600 domaćinstava kao indikatoru uspješnosti provedbe mjere 4. cilja I Akcionog plana. Sufinansiranje se odnosi na toplotnu izolaciju vanjskih zidova, stropa/krova, poda, zatim zamjenu vanjske stolarije (prozori i vrata), te unapređenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode (instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi, kondenzacionih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode). Predmetom sufinansiranja može biti i sistem unutrašnjeg razvoda grijanja samo u slučaju ako se podnosi prijava za mjeru instalacije kotla ili toplotne pumpe", navode iz Vlade FBiH.

Pravo na korištenje sredstava mogu ostvariti fizička lica (građani) vlasnici stambenih objekata (individualnih stambenih objekata - porodičnih kuća, te stanova/etažnih cjelina), prijavom na javni poziv.

Za realizaciju Programa zadužena su federalna ministarstva prostornog uređenja i finansija, te Fond za zaštitu okoliša, svako u okviru svojih nadležnosti.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja će u roku od 60 dana od stupanja na snagu Odluke, cjelokupan iznos sredstava prenijeti Fondu za zaštitu okoliša FBiH na otvoren namjenski račun. Sredstva predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti i dodjeljivat će se putem Fonda za zaštitu okoliša FBiH krajnjim korisnicima kao bespovratna sredstva u skladu sa Programom. Nadzor i provjeru namjenskog trošenja sredstava kod krajnjih korisnika vrši Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Eventualna neutrošena sredstva Fond je dužan vratiti u Federalni budžet po okončanju Programa. 

Sredstva će se korisnicima dodijeliti putem javnog poziva, koji će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, te na web stranicama Vlade Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kao i u dnevnim novinama. 

Rezultati javnog poziva bit će objavljeni na navedenim web stranicama, saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti