Nastavlja se negativan trend

Porazne statistike: U odnosu na prošlu godinu, u SBK-u 500 manje osnovaca

25.08.2023. 08:02 / Izvor: Federalna.ba
SBK škola

Nastava u novoj školskoj godini za sve učenike osnovnih i srednjih škola Srednjobosanskog kantona počinje četvrtog septembra.

Nastava u novoj školskoj godini za sve učenike osnovnih i srednjih škola Srednjobosanskog kantona počinje četvrtog septembra. I ove će, kao ranijih godina, svi osnovci dobiti besplatne udžbenike. Nažalost, i ove se godine nastavlja trend pada broja osnovaca. U odnosu na prošlu, ovaj će kanton u novoj školskoj godini imati pet stotina osnovaca manje. No, ni ta brojka nije konačna, jer mnogi koji su upisani tokom ljetnog raspusta napustili su Bosnu i Hercegovinu.

Dok traju posljednje pripreme za početak nastave u novoj školskoj godini, neumoljivi statistički podaci govore o nastavku drastičnog pada broja osnovaca. Zbog toga će i ove godine Srednjobosanski kanton ostati bez jedne škole kao pravnog subjekta.

"Kad govorimo o osnovnim školama - 499 odnosno 500 učenika je manje to je znači manje-više jedna škola i to je taj trend koji evo svake godine nas prati, zato smo od nekadašnjih 35.000, sad smo na broju od 18.000 učenika“, pojasnio je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta (HDZBiH).

"Što ne znači da taj broj neće biti i manji, jer mi ne zanamo koliko je tokom raspusta učenika otišlo", kaže Mediha Riđić, direktorica OŠ Turbe.

Razlika od sedam hiljada učenika osnovnih škola manje nastala je samo u proteklih desetak godina. Mnogo je razloga koji za posljedicu imaju pravi egzodus stanovništva Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, no oni očigledno nikoga ne brinu. Zbog stalnih migracija nastava u područnim školama u naseljima Hamandžići, Bristovi, Bešpelj, Ždrimci, Pidriš, Grahovčići, organizira se samo za po jednog učenika, dok gradske škole trenutno ne bilježe pad broja upisanih.

"Možemo reći da zadnje dvije godine imamo povećan broj upisa, ustvari to su unutrašnje migracije stanovništva", naveo je Dženan Aganović, direktor OŠ Travnik.

Za sve manji broj osnovaca i ove će godine biti osigurani besplatni udžbenici, a škole će umjesto tradicionalnog preći na e- dnevnik. Međutim, umjesto smanjenja izdvajanja obrazovanje po učeniku u ovom kantonu košta više.

"Sad su nam odjeli - prosjek nam je negdje 20 učenika, a pedagoški standard nekadašnji je išao po 36 učenika, mi u ovom trenutku nemamo ni jedan odjel od 30 učenika“, dodaje Domić.

Time se praktično, jednostavno kazano, uz sve manji broj učenika zadržava nikada veći broj zaposlenih u obrazovanju. Još kada bi to rezultiralo značajnijim kvalitetom obrazovnog procesa i nivoa znanja, onda ono stvarno ne bi bilo skupo.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti