Vlada SBK: Donijeti zakonsku regulativu za oblast turizma

25.05.2018. 08:41 / Izvor: Fena
Vlada SBK: Donijeti zakonsku regulativu za oblast turizma

Zbog nedostatka zakonske regulative, za brojne turiste koji posjećuju SBK ne uplaćuju se pristojbe te to stvara gubitke u oblasti turizma.

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je izvješće o prošlogodišnjem radu županijske Turističke zajednice te je zadužila resorno ministarstvo da joj dostavi tekst zakona koji će regulirati oblast turizma i rad Turističke zajednice SBK-a.

Ovom zaključku je prethodila rasprava o tome treba li SBK usvajati zakonsku regulativu čije se donošenje očekuje od federalne razine vlasti, ali su se ministri usuglasili da kanton ima pravo donijeti vlastiti propis koji će kasnije uskladiti s entitetskim.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Katica Čerkez informirala je Vladu o sastanku predstavnika vlasti, Turističke zajednice SBK-a i Udruge poslodavaca skijališta "Ski Srednja Bosna", na kojem je zatraženo uključivanje lokalnih zajednica i Vlade SBK-a u razvoj zimskog turizma i rješavanje problema s kojima se suočava sedam skijaških centara u SBK-u.

"Zatražili su da se pristupi izradi zakonske regulative kakvu imaju pojedini kantoni. Ljudi koji rukovode ovim skijalištima uložili su novac i traže tu sinergiju s lokalnom zajednicom i Vladom", kazala je Čerkez.

Ona je, također, upozorila da se, zbog nedostatka zakonske regulative, za brojne turiste koji posjećuju SBK ne uplaćuju pristojbe te da to stvara gubitke u oblasti turizma.

Kantonalna uprava za pitanje branitelja predložila je, a Vlada je jučer usvojila Odluku o poništavanju postupka javne nabave za banjsko liječenje braniteljske populacije u 2018. godinu te je usvojena odluka o pokretanju novog izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Kako je rečeno, kao najpovoljniji ponuđač ranije je izabrano lječilište "Reumal" iz Fojnice, ali iz te ustanove nije dostavljen adekvatan dokaz o izmirivanju dopirnosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje radnicima.

Uz konstataciju da se zbog neuplaćenih doprinosa stvara problem, kako radnicima lječilišta, tako i procesu upućivanju braniteljske populacije i ostalih pacijenata na rehabilitaciju u "Reumal", Vlada je uputila preporuku Općini Fojnica da, kao osnivač i vlasnik, preispita poslovanje te ustanove i da joj omogući normalno poslovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti