Uslijedila parlamentarna rasprava

Poslanici PSBiH podržali hitnu proceduru donošenja izmjena Zakona o strancima

28.08.2023. 15:58 / Izvor: Fena
Parlament

Poslanici danas razmatraju izmjene Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH.

Predstavnici opozicionih stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine problematizirali su činjenicu da je na današnjoj hitnoj sjednici Doma i to po hitnoj zakonodavnoj proceduri predloženo razmatranje dva važna zakona - o strancima i vinu.

Naime, poslanici danas razmatraju izmjene Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, kojima se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s regulativom Evropske unije u oblasti migracija i tržišta vina, navedeno je iz Vijeća ministara koje je predložilo da se oba zakonska rješenja razmatraju po hitnom zakonodavnom procesu.

Poslanik NES-a Za nove generacije Jasmin Emrić kazao je da se na hitnoj sjednici, i još po hitnoj proceduri razmatraju vrlo složeni zakoni, zbog čega je upitao ko se usudio da nametne poslanicima da raspravljaju o nečemu o čemu nisu imali vremena da se spreme.

"Kako sam ja mogao, a pitam i ostale poslanike, da tokom vikenda pročitam predložene zakone od kojih oba imaju više od 400 stranica materijala jer je za izmjene Zakona o strancima predloženo mijenjanje 69 članova, dok kompletan važeći zakon ima 146 članova", kazao je Emrić.

Ocijenio je da se nisu stekli uvjeti za zakazivanje ove sjednice, u čemu ga je podržao Klub Demokratske fronte (DF). Milan Dunović (DF) naveo je da je došlo do povrede Poslovnika kada je u pitanju zakazivanje ove sjednice i predlaganje hitne procedure.

Predsjedavajući Doma Marinko Čavara (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) odbacio je ove tvrdnje navodeći da je sjednica zakazana u skladu s Poslovnikom jer je kao hitnost ocijenjen evropski put BiH imajući u vidu da se predloženi zakoni nastoje uskladiti s pravnom stečevinom Evropske unije.

Da taj argument Čavare nije dovoljan za hitnost procedure, kazao je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, navodeći da se put BiH ka Evropskoj uniji neće ubrzati bez obzira da li će zakoni danas biti usvojeni, kazavši i to da nije u redu da samo ovo bude opravdanje za hitnost.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago je naveo da se do naredne redovne sjednice Doma koja bi trebala biti u drugoj polovini septembra mogla obaviti skraćena procedura donošenja zakona što bi poslanicima ostavilo mogućnost da ulože amandmane.

On kaže da niti jedan od predloženih zakona nisu u potpunosti usklađeni s pravnom stečevinom EU, dodajući da mu je jasno da će se sada ući u spinovanje da opozicioni poslanici nisu za EU put BiH, unaprijed odbacujući takve optužbe.

Nakon rasprave i polusatne pauze koju je tražio Klub SDS-a i Partije demokratske partije (PDP), poslanici su podržali hitnu proceduru donošenja izmjena Zakona o strancima, a potom je uslijedila parlamentarna rasprava o tom zakonskom rješenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti