U okviru akcije "Faktura"

Trojka optužena za malverzacije s poticajima: Nismo krivi!

01.09.2023. 12:21 / Izvor: Agroklub
Livno

Započeo sudski proces u Livnu. Optuženi se terete se da su prilikom zahtjeva za ostvarivanje poticaja prilagali lažne krivotvorene račune.

Započeo sudski proces u Livnu. Optuženi se terete se da su prilikom zahtjeva za ostvarivanje poticaja prilagali lažne krivotvorene račune.

Trojac J.B (49), I.B. (51) i Ž.D. (65), koji se tereti za obmane pri dobijanju poticaja s federalnog nivoa, izjasnili su se pred Općinskim sudom u Livnu da nisu krivi za krivično djelo za koje se terete. Podsjetimo, oni su uhapšeni prošle godine u junu, u okviru akcije "Faktura" izvedene na području Kupresa i Tomislavgrada, a ni mjesec nisu zadržani u pritvoru.

J.B i I.B su optuženi da su u periodu 2017.- 2020. godine, prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu podršku po modelu poticaja proizvodnji, kao dokaz o kupovini sjemena, prilagali lažne i krivotvorene račune. Trećeoptuženi Ž.D. se tereti da je jednoj osobi prodao krivotvorene fakture, račune za kupovinu sjemena i otpremnice, koje je ta osoba predala uz zahtjev za ostvarivanje prava na poticaj.

"Kako su se optuženici izjasnili da nisu krivi za kaznena djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, predmet je prešao u novu fazu, te je dobio uređujućeg suca koji je zakazao glavni pretres u navedenom predmetu", naveli su u odgovoru za Agroklub iz Općinskog suda u Livnu.

Glavni pretres je centralni dio redovnog krivičnog postupka. Na njemu se u okviru načela kontradiktornosti, neposrednosti, usmenosti i javnosti raspravlja o krivičnopravnom zahtjevu sadržanom u optužnici. Nakon iznošenja teze optužbe i teza odbrane, poduzimaju se dokazne radnje kako bi se došlo do dokaza na osnovu kojih se utvrđuje činjenično stanje i, ako ne nastupe procesne smetnje, donosi presuda kojom sud meritorno raspravlja predmet optužbe.

Ovaj proces će početi na ročištu 17. oktobra 2023. godine. Tužilaštvo će, kako je najavilo, krivnju dokazivati izvođenjem preko stotinu materijalnih dokaza kao i saslušanjem većeg broja svjedoka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti