Rekonstrukcija trajala dvije godine

Sarajlije raduje što imaju funkcionalnu prugu, uskoro stižu i novi tramvaji

05.09.2023. 10:12 / Izvor: N1
Tramvaj

Tramvaji ponovo voze od Ilidže do Baščaršije. Rekonstrukcija tramvajske pruge, koja je trajala oko dvije godine, završena je.

Tramvaji ponovo voze od Ilidže do Baščaršije. Rekonstrukcija tramvajske pruge, koja je trajala oko dvije godine, završena je.

Sarajlije raduje što konačno imaju funkcionalnu prugu.

“Liči mi na zapadne zemlje, na Evropu mi liči, odlično su ljudi uradili. Svaka čast. Nemam sekunde primjedbe, sad baš idem da se provozam do Otoke, da isprobam”, jedan je od odgovora.

“Bar da se nešto radi, nek se uradilo. Sad je prelijepo. Sad nema da me otrese. Prije samo što ne izletiš iz tramvaja”, kaže još jedan Sarajlija.

“Sve je uredu, ne može biti bolje”, kaže drugi.

“Nema, zadovoljan sam, samo treba ovako da nastave da popravljaju i rade”, još pozitivnih odgovora.

“Fantastično”, dodaje drugi pitani.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, za N1 ističe da je osposobljavanje tramvajske pruge od izuzetnog značaja za glavni grad Bosne i Hercegovine, s obzirom da je tramvaj najbitnije prevozno sredstvo:

”Mi smo to napravili u roku koji smo sebi zacrtali. Za dvije godine smo obnovili više od 17 kilometara šina i pruge, 27 stajališta, 13 raskrsnica, S krivinu, kružni tok na Ilidži. Ima tu još stvari koje treba dorađivati dodatno, ali imamo funkcionalnu prugu. Imamo još dovršiti prema Željezničkoj stanici taj krak, to planiramo pustiti idući mjesec.”

U ovom mjesecu planirano je da se počne sa izgradnjom nove pruge od Ilidže do Hrasnice, kaže Šteta i dodaje:

‘‘Ja sam najavljivao da ćemo krenuti u prošlom mjesecu, ali da budem iskren, ja sam prolongirao početak tih radova za početak septembra, jer mi je prioritet bio da završimo ovu prugu, da funkcioniše od Ilidže do Baščaršije. Već od sutra krećemo u dogovore sa izvođačima oko izgradnje u Hrasnici. U narednih desetak dana počinjemo raditi dugoočekivanu prugu od Ilidže do Hrasnice.”

Stižu i dugonajavljivani novi tramvaji u Sarajevo:

”Prvi novi tramvaj dolazi u novembru ove godine. Nakon toga, u roku od 6 mjeseci stiže i ostalih 14, ukupno 15 novih tramvaja. Ne bi trebalo da bude problema oko dinamike isporuke. Kraj proljeća, otprilike šesti mjesec iduće godine sve tramvaje bismo trebali imati u Sarajevu, te da svih petnaest novih tramvaja vozi po novoj sarajevskoj pruzi, zajedno sa postojećim tramvajima.’‘ kaže ministar Adnan Šteta. Za kraj dodaje da je u planu da do kraja godine i autobusi voze od Nedžarića do Skenderije i Baščaršije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti