Zaštita domaće proizvodnje

"Dani poljoprivrede Grada Konjica" u četvrtak u Buturović Polju

05.09.2023. 11:43 / Izvor: Fena
Općina

Cilj Dana poljoprivrede Grada Konjica je zaštita domaće proizvodnje i osnaživanje poljoprivrede na konjičkom području.

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesna zajednica Neretvica, uz podršku Grada Konjica i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, organizuju u četvrtak, 7. septembra u Buturović Polju Dane poljoprivrede Grada Konjica.

Po riječima Alme Huseinbegović Radmanić iz Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, cilj Dana poljoprivrede Grada Konjica je zaštita domaće proizvodnje i osnaživanje poljoprivrede na konjičkom području.

"Nastojimo biti podrška svima koji se trude da očuvaju imanja i proširuju postojeće kapacitete. Sav trud i rad koji poljoprivredni proizvođači naši članovi tokom godine ulože u uzgoj i proizvodnju, bude na neki način vidljiv kroz proizvode koje izlože na ovoj sajamskoj manifestaciji. Nastojat ćemo ove godine uvesti niz novina po pitanju same posjete sajmu, organizacije zabavnog, odnosno sportskog dijela manifestacije, kao i nagrađivanja izlagača. Ono što možemo obećati je da će uživati svi i da će manifestacija obilovati zanimljivim sadržajima", kazala je Alma Huseinbegović Radmanić uime organizatora Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, koja je pozvala građane da posjete sajam.

Za sajam u Buturović polju pripremio se i konjički pčelar Ibrahim Buljina, koji kaže kako je svake godine na ovoj poljoprivrednoj manifestaciji.

"Svake godine sam na Danima poljoprivrede Grada Konjica u Buturović Polju kako bih dao podršku Mjesnoj zajednici Neretvica i njenim stanovnicima, jer potičem s tog područja. Pripremam se za ovogodišnji sajam na kojem ću tradicionalno izložiti svoje proizvode, med i preparate od meda. Mislim da su ''Dani poljoprivrede Grada Konjica'' i ''Konjic Food Fest'', manifestacije koje Savez poljoprivrednih udruženja organizuje uz podršku Gradske uprave za nas proizvođače dobra prilika da izložimo i predstavimo svoje proizvode, a građanima i posjetiocima Konjica prilika da kupe nešto domaće i kvalitetno", kazao je Buljina, koji posebnu pažnju prilikom izlaganja obrati na uređenje štanda.

Konjičanka Izeta Hondo koja se bavi uzgojem i preradom povrća, kako navodi, ni ove godine neće propustiti priliku da učestvuje kao izlagač na sajmu, jer osim što proda većinu proizvoda koje izloži, za nju je sajam i prilika za druženje, upoznavanje sa drugim proizvođačima, građanima.

"Volim sajmove, sviđaju mi se aktivnosti koje imamo mi u Konjicu, jer uvijek lijepo provedemo dan. Upravo pripremam grah, luk, paradajz, paprike i prerađevine koje ću izložiti u Buturović Polju", navela je Hondo.

Elvedina Macić, koja se bavi proizvodnjom sira iz mijeha i dimljenog sira, radujući se još jednom susretu s kupcima i prijateljima u Buturović Polju pozvala je Konjičane da dođu na Dane poljoprivrede Grada Konjica i podrže poljoprivredne proizvođače koji se trude da proizvedu kvalitetne prehrambene proizvode, saopćili su iz Grada Konjica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti