Međunarodni zvaničnici tražili

Hoće li aerodromi u Federaciji BiH pod koncesije?

05.09.2023. 11:48 / Izvor: Agencije
koncesije

Međunarodni zvaničnici u Bosni i Hercegovini zatražili su od Vlade Federacije BiH da aerodromi u ovom entitetu budu dati pod koncesije stranimi investitorima.

Međunarodni zvaničnici u Bosni i Hercegovini zatražili su od Vlade Federacije BiH da aerodromi u ovom entitetu budu dati pod koncesije stranim investitorima.

Ambasadori SAD-a i EU u BiH Majkl Marfi i Johan Satler poslali su prošle sedmice Vladi Federacije BiH pismo u kojem sugerišu kako bi aerodrome u Federaciji trebalo dati pod koncesije.

"Federacija BiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije, te podstaknuti privatna ulaganja. Konkretno,  koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgađati", navedeno je u Murphyevom i Sattlerovom pismu koje je objavio portal Istraga.

Šef delegacije Evropske unije u BiH  je prije desetak dana u razgovoru sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem o mogućnostima profesionalizovanja menadžmenta i poboljšanja kapaciteta aerodroma u Mostaru, da bi ponovno postao, pravi aerodrom sa nekoliko stotina hiljada putnika.

Satler je poručio da bi Aerodrom Mostar trebao ići pod koncesiju uz podršku Evropske unije. S tim u vezi,  otkrio je da je Evropska unija izdvojila 350 hiljada KM za izradu strategije razvoja i poboljšanje poslovanja aerodroma.

"Ako pogledate druge međunarodne aerodrome u regiji, vidjećete da model koji se obično bira jeste model dodjele koncesija. Dakle, da se ostvari stalni prihod s jedne strane, ali i da se obezbijedi osiguranje, da će se vršiti stalne investicije i da će brojevi putnika rasti. Gledamo i druge aerodrome, kao što je sarajevski aerodrom i mi zapravo stavljamo novac na stol, tamo gdje je on potreban, tako da smo već obezbijedili potrebna sredstva za pripremu dokumentacije", kazao je Satler .

Prije nekoliko dana je Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo saopćila da je uradila analizu eventualnog davanja Cargo Centra pod koncesiju.

"Tačno je da je napravljena detaljna analiza o benefitima i mogućnostima davanja Cargo Centra na upravljanje trećem licu, ali o tome konačnu odluku može donijeti samo vlasnik preduzeća, tj. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine", poručili su iz Aerodroma Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti