Potpisan ugovor

Dodijeljena sredstva od 47.000 KM udruženjima potrošača

05.09.2023. 14:11 / Izvor: Fena
Udruženja

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević potpisao je s predstavnicima udruženja potrošača u Federaciji BiH ugovore o finansijskoj podršci rada ovih udruženja.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević potpisao je s predstavnicima udruženja potrošača u Federaciji BiH ugovore o finansijskoj podršci rada ovih udruženja.

Za ovu godinu dodijeljena su sredstava u iznosu od 47.000 KM, koja dijele Klub potrošača Odžak, Savjet potrošača Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Udruženje potrošača Klub potrošača TK Tuzla, Udruga za unapređenje kvalitete življenja FUTURA Mostar i Udruženje potrošača općine Kakanj „Potrošač“.

Sredstva su namijenjena za osnovne troškove rada udruženja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Ministar Hasičević prilikom potpisivanja ovih ugovora kazao je kako Ministarstvo radi na izradi federalnog Zakona o zaštiti potrošača, te da očekuje i da se i udruženja uključe sa svojim sugestijama kako bi se ova oblast što efikasnije uredila.

''Cilj je da posvetimo posebnu pažnju zaštiti potrošača i primijenimo evropske standarde u toj oblasti, te da zajedničkim snagama smanjimo nepravilnosti i kroz zakonske i podzakonske akte, ali i kroz edukaciju samih potrošača, te trgovinu učinimo sigurnijom'', rekao je ministar Hasičević.

Predstavnici udruženja kazali su da svakodnevno imaju pritužbe građana u raznim oblastima trgovine, da se najviše pritužbi trenutno odnosi na naplatu medicinskih, zdravstvenih, zatim komercijalnih i komunalnih usluga.

Također su istakli da su do sada rijetko imali sagovornike u institucijama kako bi riješili nagomilane probleme, te izrazili zadovoljstvo prijedlogom da aktivno, kao ravnopravan partner učestvuju u uređenju ove oblasti.

Ministar trgovine u Vladi Federacije BiH Amir Hasičević kazao je da očekuje od udruženja da do kraja septembra dostave projekte, kako bi se i finansiranje projekata moglo uvrstiti u prijedlog budžeta za narednu godinu, stoji u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti