Površina 7,5 hiljada kvadratnih metara

Potpisan ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske

14.09.2023. 12:21 / Izvor: Akta.ba
ugovor

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin i ministar za naučno-tehnološki razvoj Republike Srpske Željko Budimir potpisali su jučer ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci, a za njegovog direktora imenovan je Nikola Dragović.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Кako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca.

Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona eura. Cjelokupnu aktivnost osnivača prvog NTP podržao je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), obezbijedivši sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i jačanje kapaciteta budućeg menadžmenta parka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti