U organizaciji Delta Petrol

Seminar o Iznenadnim onečišćenjima voda okupio eksperte u Zenici

15.09.2023. 09:07 / Izvor: Akta.ba
seminar delta petrol
OTVORI GALERIJU

U sklopu kontinuirane borbe za očuvanje prirode i podizanje ekološke svijesti, jučer je u Zenici održan izuzetno informativan seminar.

U sklopu kontinuirane borbe za očuvanje prirode i podizanje ekološke svijesti, jučer je u Zenici održan izuzetno informativan seminar pod nazivom "Iznenadna onečišćenja voda". Ovaj značajan događaj okupio je stručnjake iz područja ekološke sanacije i privukao pažnju kako stručnjaka iz ove oblasti, tako i mnogih javnih i privatnih preduzeća koja dolaze iz različitih sektora industrije, ali svi sa istim ciljem - karbonske neutralnosti i što bolje prevencije potencijalnih ekoloških incidenata. 

Seminar je predvodio renomirani ekspert za sanaciju ekoloških katastrofa, direktor Jadranskog edukativno-istraživačkog centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja - dipl. ing. Vedran Martinić iz Rijeke. Svojim bogatim iskustvom i stručnim znanjem, Martinić je iznio ključne aspekte suočavanja s iznenadnim onečišćenjima voda, te pružio uvid u najnovije metode i tehnologije koje se koriste u ovom važnom sektoru.

"Seminar je dio aktivnosti projekta pod nazivom “Nabavka opreme i obuka uposlenika s ciljem uvođenja novih inovativnih i ekoloških usluga u kompaniji” podržanog u okviru "Challenge to Change 3.0" koji implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom  za razvoj preduzeća Eda, a finansira Švedska."

Organizator seminara, Delta Petrol d.o.o. Kakanj, jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja je ovlaštena i specijalizirana za sanaciju ekoloških katastrofa, te pristupa poslu s visokom stručnošću i odgovornošću prema okolišu, ponosno je podržala ovu inicijativu. Koristeći najmodernije tehnike i opremu u skladu s evropskim standardima, Delta Petrol se istaknula kao vodeća kompanija u zaštiti okoliša u regiji.

delta petrol

Vedran Martinić

Učesnici seminara imali su priliku razmijeniti iskustva i znanja te razgovarati o najboljim praksama u području ekološke sanacije. Predavanja i radionice pružile su učesnicima dublje razumijevanje problema onečišćenja voda i njihovih posljedica te su potaknule razmišljanje o održivim rješenjima za budućnost.

Iznenadna onečišćenja voda predstavljaju ozbiljan problem, ali uz saradnju stručnjaka, organizacija i kompanija poput Delta Petrola, možemo zajedno raditi na rješenjima koja će štititi naše vodene resurse i okoliš za buduće generacije. Delta Petrol je u prethodnim godinama radio na sanaciji i spriječio širenje nekih od najvećih katastrofa koje su se dogodile u BiH u prethodnim godinama. 

Njihova sposobnost za brzu mobilizaciju i adekvatno reagovanje na iznenadne onečišćivačke incidente u vodama potvrđena je brojnim uspješnim intervencijama. Osposobljeni su za rješavanje različitih situacija, od manjih izljeva opasnih hemikalija u postrojenjima do ozbiljnih ekoloških katastrofa uzrokovanih izlivima nafte i naftnih derivata.

Predanost Delta Petrola zaštiti okoliša i njihova sposobnost da efikasno reaguju u trenucima krize, te sposobnost da pravilno koordiniraju akcije s relevantnim agencijama čine ih ključnim akterom u očuvanju prirode u Bosni i Hercegovini i širem regionu.

Posebno treba istaći i prisustvo i zanimanje i javnog sektora za seminar, gdje su bili prisutni predstavnici Agencije za vodno područje Jadranskog mora, Agencije za vodno područje rijeke Save, Kantonalnog Ministarstva za zaštitu okoline, Vodne Inspekcije FBiH, JU Vode Srpske i drugih.

Seminaru su prisustvovali i predstavnici EPBiH, TE Kakanj, HE na Neretvi, JP Autoceste FBiH, Heidelberg Cement Kakanj, AC Mittal Zenica, ALBA d.o.o. Zenica, Natron Hayat Maglaj, Rafinerija ulja Modriča, Holdina d.o.o. Sarajevo i drugi - što je rezultirao kvalitetnom diskusijom koja vodi ka rješenjima i otvara mnogobrojne nove prilike za saradnju i bolje pristupanje ka prevenciji problema svih uključenih strana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti