Ćuzulan i Badnjević

Saradnja PARCO i IDDEAA doprinijet će modernizaciji javne uprave u BiH

19.09.2023. 07:49 / Izvor: Akta.ba
ideeaa

Ćuzulan i Badnjević su izrazili zadovoljstvo postignutim napretkom u međuinstitucionalnoj saradnji.

Koordinator za reformu javne uprave (PARCO) Dragan Ćuzulan i direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Almir Badnjević razgovarali su o međuinstitucionalnom razvoju, projektima i implementaciji elektronskog potpisa i portala otvorenih podataka.

Tokom sastanka razmotrili su ključne aspekte međuinstitucionalnog razvoja u Bosni i Hercegovini. Naglasili su važnost saradnje PARCO-a i IDDEEA-e da bi se unaprijedila efikasnost i transparentnost javne uprave u zemlji. Suglasni su da je neophodno uspostaviti čvrstu saradnju između institucija da bi se postigao napredak u digitalizaciji administrativnih procesa.

Izražen je interes prisutnih PARCO-a za aktivnost Agencije po pitanju implementacije elektronskog potpisa u javnoj upravi. Ćuzulan je istakao da je elektronski potpis ključni alat za poboljšanje efikasnosti administrativnih procedura i smanjenje birokratije. On je naglasio da je PARCO voljan pružiti podršku IDDEEA-i u implementaciji elektronskog potpisa da bi se osigurala njegova široka primjena u svim institucijama javne uprave.  Badnjević je informirao o aktivnostima koje je poduzela Agencija.

Također, razgovaralo se o važnosti portala otvorenih podataka za transparentnost i dostupnost informacija građanima. Badnjević je naglasio da je IDDEEA BiH u završnoj fazi implemenitacije portala otvorenih podataka te da se, u narednim danima, očekuje puštanje portala otvorenih podataka u funkciju.

Agencija će učestvovati u razvoju i unapređenju portala otvorenih podataka da bi se omogućio lakši pristup informacijama i promovisala otvorenost institucija. Koordinator Ćuzulan je podržao taj cilj i izrazio spremnost PARCO-a da pruži podršku u implementaciji tog projekta.

Na kraju sastanka, Ćuzulan i Badnjević su izrazili zadovoljstvo postignutim napretkom u međuinstitucionalnoj saradnji. Dogovoreno je da će se redovno održavati sastanci da bi se pratila implementacija projekata i razmjenjivala iskustva. Izrazili su uvjerenje da će ta saradnja doprinijeti modernizaciji javne uprave u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz  IDDEAA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti