PRIVREDA I INOVACIJE NA JEDNOM MJESTU

Sajam GRAPOS EXPO 2023 u Gračanici okupio oko 150 izlagača

20.09.2023. 12:51 / Izvor: Fena
sajam grapos

U Gračanici je danas otvoren 12. međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO 2023. koji je okupio oko 150 izlagača iz zemlje i inostranstva.

U Gračanici je danas otvoren 12. međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO 2023. koji je okupio oko 150 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Sajam je organizovao Grad Gračanica i Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, dok je tehnički izvođač BOMS-EXPO, a prostire se na oko 18.000 kvadratnih metara. Najviše izlagača je iz oblasti  metalske industrije, industrije hemije i nemetala, prerade plastike, drvne te građevinske industrije. Tu su i inovativne firme visokih tehnologija, ali i obrti, mali biznisi i drugi.

Sajam su zvaničnim presjecanjem vrpce otvorili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Mirsad Helić i ministar privrede TK Edin Duraković.

Tema ovog sajma, kako je rekao Nikšić, posvećena je inovativnim tehnologijama čiju su važnost odavno prepoznali privrednici Gračanice u svom razvoju. Sajam će sigurno, kako je dodao, omogućiti svim privrednicima i učesnicima da ostvare nove poslovne kontakte, saradnju i da sve to rezultira novim poslovnim uspjesima.

Nikšić je naglasio da Vlada FBiH podržava ovu i slične privredne manifestacije, te da je ranije pružena podrška u izgradnji poslovne zone u Gračanici i uređenju sportske hale.    

grapos

 

"Zajedno sa privrednicima radimo na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta i mogu da najavim da privodimo kraju i već u sljedećoj sedmici bi trebali sa partnerima da počnemo da  razgovaramo o setu fiskalnih zakona, zakona koji bi trebali da stvore puno bolji privredni ambijent, rasterećenje privrednika, povećanje minimalne plate, kao i stvaranje boljih uslova rada", naveo je Nikšić.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić podsjetio je da je "GRAPOS EXPO" utemeljen 2010. sa entuzijazmom i željom da se tom velikom smotrom potvrde kao poduzetnička čaršija i grad u koji se uvijek dolazilo radi nekog posla, trgovine i  biznisa, kao i grad u kojem se dešavaju pozitivne stvari i odakle se šalju pozitivne poruke.

"Gračanica će danas i u naredna tri dana biti centar poduzetništva i biznisa u našoj zemlji i domaćin mnogim visokim gostima, privrednicima iz BiH i inostranstva. Koncept sajma je ove godine nešto izmijenjen i više je izložbenog karaktera sa učešćem proizvodnih firmi iz svih grana industrije, domaćih i inostranih kompanija", rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Mirsad Helić rekao je da svi sajamski sadržaji imaju za cilj razvoj i stvaranje novih ideja, kvalitetnu prezentaciju gračaničke privrede a time i novih radnih mjesta te umrežavanje domaćih i inostranih privrednika.

"Za nas poslodavce izazovi su uvijek tu, ali mi ih vidimo kao priliku i to uvijek pokušamo njabolje iskoristiti  i pronaći najbolja rješenja. Tako je i sa sajmovima u BiH i okruženju koji trebaju da pokažu dostignuća, a ovaj sajam posebno ističe naš poduzetnički duh", rekao je Helić.  

grapos

Ministar privrede TK Edin Duraković pozvao je predstavnike federalnih i kantonalnih vlasti da što više i adekvatnije odgovore potrebama privrednika. Naglasio je da bez privrede i poljoprivrede nema ni osnove razvoja, te da je ovaj sajam kruna privrednog razvoja TK, a posebno Gračanice.

Otvaranju sajma prisustvovala je delegacija Vlade FBiH na čelu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem, predstavnici diplomatskog kora, Vlade TK, privrednih i obrtničkih komora, međunarodnih organizacija i drugi.  

Osim izložbenih aktivnosti, sajam će biti domaćin i niza zanimljivih prezentacija i panel diskusija o aktuelnim temama kao što su  energetska tranzicija – lokalna perspektiva, dosadašnja iskustva i planovi, megatrendovi digitalnog marketinga  i mnoge druge.

Sajam je otvoren do 23. septembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti