plate radnika moraju jačati

Podrška sindikata: Formirana radna grupa za novi sistem plata u RS-u

21.09.2023. 10:11 / Izvor: SRNA
plata

Mišićeva je rekla da Savez sindikata dvije godine intenzivno radi na uređenju.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da plate svih radnika u RS-u moraju jačati i da je formirana radna grupa koja će ponuditi novi sistem plata u RS-u kako bi se utvrdio njihov raspon od nekvalifikovanog radnika do visoke stručne spreme.

Mišićeva je nakon sastanka predsjednika svih sindikalnih organizacija sa područja istočne Hercegovine rekla da Savez sindikata dvije godine intenzivno radi na uređenju i mijenjanju sistema plata u RS-u , za šta je dobio podršku predsjednika Republike, premijera, te svih ministara u Vladi RS-a.

“To znači da se utvrdi raspon plata od nekvalifikovanog do visoke stručne spreme, da bi se tačno znalo – da je koeficijent jedan za onog koji nema stručnu spremu i on se množi sa najnižom platom”, rekla je Mišićeva novinarima.

Ona je dodala da je jedan od zahtjeva da se poveća najniža plata u RS-u za iduću godinu, te da će ona biti povećana.

Mišićeva je pojasnila da će kvalifikovan radnik imati određeni koeficijent koji će se množiti sa najnižom platom, zatim srednja stručna sprema, pa visokokvalifikovani i visoka stručna sprema.

“Naš prijedlog je da omjer bude 1:4, o tome možemo razgovarati i možemo da se nađemo na omjeru 1:3. Prema sadašnjoj situaciji to bi značilo da radnik koji nema nikakvu kvalifikaciju, nema radnog staža, osnovnu platu koju može dobiti je najniža plata, a da neko ko ima visoku stručnu spremu, a takođe nema radnog staža ni bilo kog drugog uvećanja plate, osnovna plata bi bila tri puta 700 KM, dakle 2.100 KM”, rekla je Mišićeva.

Ona je istakla da Savez sindikata RS-a o tome želi da pregovara, da se nađe mjera koja neće ugroziti ni državu ni privredu, ali će povećati plate radnicima.

“Imamo podršku i nadam se da ćemo u januar ući sa pravičnijim sistemom plata jer je to važno da se sačuva najvažniji resurs Republike Srpske – ljudi”, istakla je Mišićeva.

Predsjednik Granskog sindikata za građevinarstvo i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić rekla je da je najveći problem u realnom sektoru nepostojanje granskih kolektivnih ugovora, zbog čega radnici nemaju minimum svojih prava.

Ona je istakla da bez obzira na to što je Zakonom o radu utvrđeno da se plate uređuju isključivo zakonom o platama i kolektivnim ugovorima, stav poslodavaca je da sindikati ne treba da odlučuju o tome koliku će platu radnici imati.

“Nadam se da će postati svjesni toga da radnici odlaze, da više nema radne snage da dolaze mlade generacije koje neće da rade za minimalne plate”, rekla je Vrabičićeva.

Predsjednik Regionalnog sindikalnog centra Trebinje Dragan Simović rekao je da se donesene odluke i zakonom precizirane obaveze poslodavaca u dobroj mjeri poštuju tamo gdje postoji organizovan sindikat.

“Tamo gdje nema sindikalne organizacije, vrlo je upitno poštovanje svih ovih izdejstvovanih i zakonom preciziranih obaveza koje imaju poslodavci i grad”, rekao je Simović i pozvao radnike da se organizuju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti