nakon tri desetljeća

Duhanska stanica vraćena Ljubuškom: Bit će to novo srce i središte grada

22.09.2023. 15:19 / Izvor: Fena
DUHANSKA

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić zahvalio je Vladi Županije Zapadnohercegovačke na ustupanju 20 tisuća četvornih metara zemljišta.

Neprivatizirani prostor duhanske stanice Ljubuški nakon tri desetljeća vraćen je gradu i javnoj svrsi, što je potvrđeno današnjim potpisivanjem ugovora o prijenosu stečenih prava između Grada Ljubuškog i Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić zahvalio je Vladi Županije Zapadnohercegovačke na ustupanju 20 tisuća četvornih metara zemljišta smještenih u samom gradskom sjedištu.

"Mi smo kao Gradska uprava nekoliko godina radili na tome da se ovaj vrijedni prostor u središtu Ljubuškog, odnosno prostor duhanske stanice s 20 tisuća četvornih metara, koji je srce Ljubuškog, vrati u vlasništvo našega grada. Zahvaljujući naporu ministra Tonija Kraljevića dok je bio na poziciji županijskog ministra financija te zahvaljujući premijeru Predragu Čoviću i svim ministrima u Vladi, kao i Gradskoj upravi danas smo konačno postigli cilj", kazao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako spomenuta površina više neće biti ruglo, nego novo srce i novo središte Ljubuškog s velikim trgom, zelenim površinama, parkirnim mjestima i osam do devet tisuća četvornih metara novoga prostora.

"Grad Ljubuški dolazi u posjed gotovo 20.000 četvornih metara prostora i negdje oko 7.000 četvornih metara magazina 7, stambenog prostora, podruma i pet etaža. Jedna od njih ostaje u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke. Zajedničkim trudom Grada i Županije, a nadamo se i Federacije, obnovit ćemo taj prostor, tu prekrasnu zgradu, a naravno urediti i sav prostor oko magazina 7 kako bi bio na ponos svih nas", poručio je Markotić.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Predrag Čović naglasio je kako su posljednjih mjeseci uloženi napori da se ovaj problem konačno riješi.

"Riješili smo prijepore koji su postojali i županijska vlada je donijela odluku da se duhanska stanica dodijeli Gradu Ljubuškom na javnu uporabu, s tim da je vlada zadržala određeni prostor za potrebe županijskih institucija", pojasnio je on.

Današnjim potpisom, kako je naveo predsjednik Vlade ŽZH, stekli su se svi preduvjeti da se ovaj prostor uredi onako kako grad i stanovnici Ljubuškog zaslužuju.

Pored ustrajnih gradskih vlasti, ključnu ulogu u povratku duhanske stanice Ljubuškom imao je donedavni ministar financija Županije Zapadnohercegovačke, a sadašnji dopremijer i ministar financija u Vladi FBiH Toni Kraljević.

"Dosta je tinte potrošeno i dosta se u eteru komunicirao taj mukotrpni hodogram i priča o povratku duhanske stanice Gradu Ljubuškom. Duhanska stanica nije spomenik ratne devastacije, nego poratne, ekonomske, kao i pravne devastacije. Drago mi je da sam nazočio ovom simboličnom činu koji je stavio točku na to razdoblje", rekao je ministar Kraljević.

Izrazio je nadu da je današnjim potpisom zaključena priča o duhanskoj stanici, koja će, kako je rekao, funkcionalno, sadržajno, estetski i graditeljski oplemeniti ovaj grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti