PET DANA DISKUSIJA

Zvanično otvoren: Centralni događaj SECW-a okupio preko 1000 stručnjaka

26.09.2023. 14:12 / Izvor: Akta.ba
secw

Centralni događaj Sarajevske energetske klimatske sedmice SECW 2023 otvoren je danas u Sarajevu.

Centralni događaj Sarajevske energetske klimatske sedmice SECW 2023 otvoren je danas u Sarajevu međunarodnom konferencijom "Energetska tranzicija – put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije". 

Događaj je okupio preko 1000 stručnjaka iz svih krajeva svijeta, a cilj sedmice je jasan, kako ubrzati ključne energetske reformske procese u Bosni i Hercegovini i kako ponuditi adekvatne odgovore na izazove klimatskih promjena.

Kako je istaknuto, Bosni i Hercegovini predstoji period usvajanja važnih i kompleksnih odluka o budućnosti energetskog sektora, vođenih u skladu sa svjetskim deklaracijama i propisima koji uvažavaju sve aspekte potreba energetike i očuvanja okoliša.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić kazao je da je energija jedan od bitnijih sektora o kojem se mora razgovarati u narednom periodu.

"Svi stručnjaci koji su tu sa nama danas, mogu da ukažu na tu važnost. Mi se spremamo da donesemo kompletan pravni okvir iz oblasti energetike i dekarbonizacije", naveo je Lakić.

PRIPREMA ZA REFORME

"Stalno pratimo inicijative koje dolaze od privrednika. Nije daleko 2050. godina i upravo se trebamo pripremiti za sve reforme koje su pred nama. U interesu nam je da kroz ovakve konferencije govorimo o važnosti  tranzicije energetskog sektora i realizaciji svakog koraka na tom putu", objasnio je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodske komore Federacije BiH koja je organizator Sedmice. 

jašarspahić

Mirsad Jašarspahić

"Potreba za energetskim promjenama nikada nije bila jasnija nego danas. Niti jedna zemlja na našem kontinentu koja je u potpunosti zaštićena od posljedica klimatskih promjena ukoliko ne poduzmemo adekvatne korake. Reforma energetskog sektora u Bosni i Hercegovini ima ne samo državnu već i regionalnu važnost", rekao je Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

"Ponosim se svojom zemljom koja je zemlja partner ove važne konferencije koja se dešava u pravom trenutku. Norveška može puno pomoći u razvoju čiste energije Bosni i Hercegovini jer smo jedna od vodećih zemalja u prelasku na čistu energiju", poručio je Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške, i dodao da je krajnji trenutak formiranja velike svjetske koalicije koja će odgovoriti svim izazovima klimatskih promjena.

Courtney Chubb

"Događaju se velike promjene u energetskom sektoru širom svijeta. Bosna i Hercegovina je na putu energetske tranzicije ali ono što se najprije treba ustanoviti su pravni okviri, koji bi omogućili efikasniju implementaciju ove tranzicije. Promjene su teške ali ove promjene u okviru pravnog sistema su najteže ali i neophodne za napredak", podcrtala je Courtney Chubb, direktorica USAID misije u BiH.

"Ovo nije prvi put da se angažujemo iz oblasti energetike u BiH. Naša država će kroz rad 20 stručnjaka tokom sedmice predstaviti sve ekspertize razvoja energetskog sektora.  Moja zemlja je prošla istu reformu prije 20 godina i znamo kakav je to put" , poručio je Josef Zrzavecký, ispred Ureda ambasadora Češke Ambasade.

PRAVEDNA TRANZICIJA REGIONA

Fokus prvog dana konferencije je pravedna tranzicija regiona bogatih ugljem, strateški ciljevi ka dekarbonizaciji, upravljanje koordinacijom na više nivoa vlasti za ublažavanje klimatskih promjena. Drugi dan konferencije, u srijedu 27. 9, akcenat će biti na finansiranju dekarbonizacije tržišnim mehanizmima, te nalasku puta ka klimatski neutralnoj budućnosti regiona. Kroz panele će biti detaljno predstavljen proces razvoja cirkularne ekonomije, korištenja obnovljivih izvora energije i njihove proizvodnje u zemljama zapadnog Balkana, te razvijanje elektromobilnosti u regiji.

SECW

 

Četvrti dan Sedmice (četvrtak, 28.9. u Energoinvestu) bit će posvećen Emeriku Blumu, osnivaču Energoinvesta u okviru kojeg će biti održani paneli na temu zaštite okoliša u projektima dekarbonizacije, razvoja prijenosnih i distributivnih mreža za integraciju obnovljivih izvora energije, te razvoj novih tehnologija sa fokusom na inovativne metode.

SECW 2023 završit će u petak, 29.9. u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH razgovorima oenergijskoj efikasnosti i inovacijama u daljinskim grijanjima i hlađenjima, nakon čega će biti održana izavršna press konferencija.

Organizatori SECW 2023 su Privredna/Gospodarska komora FBiH i brojni domaći i međunarodni partneri i institucije.  

Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmice programski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, Procredit banka, NLB banka, Cementare Lukavac i Kakanj. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti