strateški značaj

Subvencija novih avio-linija: letova između Sarajeva i Londona dva puta sedmično

26.09.2023. 14:19 / Izvor: Akta.ba
avio linije

Povezivanje Wizz air-ove sarajevske baze s Londonom dočekano je s velikom radošću.

Subvencija novih avio-linija od strateškog je značaja za Kanton Sarajevo.

"Još u julu smo na sjednici Vlade KS donijeli odluku o usvajanju Programa subvencija za razvoj turizma i avio-saobraćaja na području KS za koji su iz Budžeta obezbijeđena sredstva u iznosu od milion KM", podsjetio je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Dodao je kako su već danas rezultati primjene ovog programa postali opipljivi.

Kao direktna posljedica mjera koje su tada usvojene omogućeno je uspostavljanje letova između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Međunarodnog aerodroma London Luton, koji će se odvijati dva puta sedmično, utorkom i subotom.

Na ovaj način direktno će se uticati na povećanje broja turista, a samim time i na broja ostvarenih noćenja u Kantonu Sarajevo.

"Pored značaja za turizam, uspostavljanje novih avio-linija značajno će olakšati poslovanje privrednicima koji u svakodnevnim razgovorima konstantno provlače problem nedostatka direktnih letova za ključne destinacije. Ova linija je jedna, ali težit ćemo da u narednom periodu radimo na uspostavi svih linija koje su od strateškog značaja za naš kanton, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu", istakao je ministar Mijatović.

Najavio je i da se planira objava novog javnog poziva za subvenciju avio-kompanija za narednu godinu, na koji će se moći prijaviti avio-kompanije koje nisu bile u mogućnosti da apliciraju, a koje su spremne uvrstiti Sarajevo u svoju mrežu destinacija od 2024. godine.

Povezivanje Wizz air-ove sarajevske baze s Londonom dočekano je s velikom radošću. Ova avio-kompanija je još jednom potvrdila svoju posvećenost ponudi niskih cijena karata i sigurnih letova svim putnicima do željenih odredišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti