Akcija "Društveno odgovorni"

U RS najavljeno pojeftinjenje pojedinih namirnica: Nije parizer, nego tirolska

27.09.2023. 09:51 / Izvor: N1
Akcija parizer

Akciju "Društveno odgovorni" proširuje vlast u Republici Srpskoj garantujući građanima jeftiniju kupovinu od 1. oktobra.

Oko 20-ak proizvoda u 14 trgovačkih lanaca biće dostupno po cijeni nižoj od 20 pfeniga do marku i po. Akciju “Društveno odgovorni” proširuje vlast u Republici Srpskoj garantujući građanima jeftiniju kupovinu od 1. oktobra. Skeptične sve podsjeća na epizodu “parizer” iz Srbije.

Ne iz restorana, nego iz plenarne sale Narodne skupštine Republike Srpske čulo se – tirolska kobasica, majoneza, začin, pileća pašteta, detardžent. Temperamentni narodni poslanik pitao je vlast o najavljenom pojeftinjenju pojedinih namirnica.

“Pa vi se dičite sa stavkama koje u Zambiji imaju da se nabave po jeftinijim cijenama, jeste vi normalni, o čemu vi pričate gospodine”, upitao je Milan Savanović iz Liste za pravdu i red.

Pojeftinjenje određenih artikala na policama marketa sada je nova tema za raspravu vlasti i opozicije o kojoj poslanici vlasti i ministri pred kamerama ne žele. Osim onog koji sve zagovara – ministra trgovine koji je pristao na odlazak u trgovinu.

“Mi sada imamo ovdje Tulumovićevu već smo obaviješteni od proizvođača Tulumović da će ovaj proizvod biti bez marže, njegova nabavna cijena će biti 2.55. Pomenuli smo Dule mljekara iz Bijeljine, oni su rekli da će sa ovom pavlakom od 180 g ići sa nižom cijenom da će nabavna cijena biti 0.70 sada vidimo da je cijena marku i deset otprilike. Majoneza delikates od domaćeg proizvođača Tomico će se isto moći po jeftinijoj cijeni naći u našim marketima”, kazao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma.

Spisak pomalo podsjeća na onaj iz Beograda sa kojim je predsjednik Srbije ministre poslao u nabavku doručka nakon što je u Srbiji organizovana slična akcija.

“Stavimo majonezu ovako na pola hljeba kao što smo uvijek radili. Tomo, Siniša i sad ovu isječenu. Sad možete da kupite isječenu salamu ne morate kao ranije, parizer. Stavite i sad lijepo pola kilograma hljeba, dovoljno za mene debelog i previše”, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Svaka sličnost je, navodno slučajna, a oni koji se akciji izruguju kaže ministar, žive na visokoj nozi. Njima, tvrdi, nije ni cilj pomoći, već onima koji su u potrebi. A za njih bi, zbog proširenja asortimana i ministar mogao javno doručkovati.

“Odrastao sam na tim proizvodima, na mesnim prerađevinama. Djete sam iz radničke porodice, zašto da ne da i to organizujemo i da doručkujemo ako će neko se još uključiti u ovu kampanju”, naveo je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma.

Kampanja bi, prema najavama do petka trebala biti proširena. Osim pomenutih proizvoda jeftinije će se pazariti i salama, začin od povrća, đuveč, grašak, paradajz pire, kompot od šljive, džemovi od kajsije i šljive, miješana marmelada, deterdženti za suđe i ruke. Sve će biti obilježeno posebnim oznakama. Udruženja potrošača kažu zahvalna su, ali trebalo je prije i više.

“Mi smo očekivali da će se tu prijaviti svi oni koji se bave proizvodnjom ili preradom žitarica, da će tu biti snižene cijene brašna. Da će tu doći do proizvođača i jaja i svega onoga što je u suštini mnogo potrebnije i što se mnogo više koristi”, kazala je Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don” Prijedor.

Na listi nema ni plodova sa domaćih oranica, koji su s jeseni sve traženiji, a ove sezone i nešto skuplji nego lani.

Vlast će teško naći model kojim će biti zadovoljni proizvođači, ali i potrošači pred kojima je priprema zimnice. Proizvođači kažu, oranice su desetkovane, posebno se to vidi na prinosu kupusa koji je stradao prije svega od grada na pojedinim oranicama uništeno je više od 70 % prinosa. Oni tvrde da se sve najbolje vidi na varaždincu, najskupljoj sorti, vreća tog varaždinca je ove godine i do 15 maraka.

Nadu u pojeftinjenje potrošačima bi moglo dati zasićenje tržišta koje s berbom slijedi i trenutno izrazito mala potražnja.

“Cijene su previsoke, a penzije su male”, kažu građani. Na pitanje da li vjeruju u ovu najavu da će od prvog oktobra biti cijene niže, kažu: “Nema od toga ništa, samo smanje gramažu, a cijene ostanu iste”.

“Ne vjerujem, zato jer ako budu niže biće manje sve pakovanje”, istog je mišljenja i drugi građanin.

Uprkos skepticizmu, to rješenje je samo prvi krug proizvoda, koji će, obećava vlast biti proširen sa tendencijom produženja akcije koja je sada oročena do kraja godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti