Čeka se odobrenje Doma naroda

Predstavnički dom odobrio zaduženje FBiH radi razvoja zdravstvenog sektora

28.09.2023. 07:49 / Izvor: Fena
Parlament

Da bi stupila na snagu, identičnu odluku treba da odobri i Dom naroda.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije večeras je na petoj redovnoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog odluke o zaduženju Federacije BiH po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora.

Da bi stupila na snagu, identičnu odluku treba da odobri i Dom naroda.

Zaduženje Federacije BiH po navedenom sporazumu predviđeno je na 55.380.000 eura, odnosno 60 posto od ukupnog zaduženja Bosne i Hercegovine. Rok otplate kredita predložen je na period od 18 godina, računajući i petogodišnji grace interval. U isplatnom periodu, rate treba namirivati 15. januara i 15. jula svake godine.

"Sredstva zajma dio su sveukupnog programa reforme u cilju dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH i unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda", navedeno je u materijalu koji je povodom prijedloga ove odluke upućen zastupnicima iz Federalne vlade.

Iz opozicionih klupa je rečeno da time nije dovoljno transparentno objašnjeno za šta će konkretno biti upotrijebljen novac od zajma, kao što, prema ovim diskusijama, nije jasna ni opća formulacija o namjeravanoj održivosti zdravstva.

Zastupnica Stranke demokratske akcije Melika Mahmutbegović predložila je da bar dio novca od kredita bude upotrijebljen za lijekove teško oboljelim pacijentima od kojih neki, primorani na liste čekanja, umiru u iščekivanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti