Interventne službe

Ojačani kapaciteti službi za spašavanje na vodi i pod vodom uz podršku EU​​

28.09.2023. 08:55 / Izvor: Akta.ba
jablanica

Vježbi su prisustvovali članovi tri jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom.

Interventna vježba za pripadnike službi spašavanja na vodi i pod vodom s ciljem osnaživanja njihovih ljudskih kapaciteta, opremljenosti te spremnosti na saradnju prilikom hitnih intervencija održana je 27.09.2023 godine u Jablanici.

Vježbi su prisustvovali članovi tri jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom – Ronilački klub Jablanica, Ronilački klub Mostar i Interventna služba spašavanja Mostar. Ovom prilikom, članovima jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom iz BiH je uručena i specijalizirana ronilačka oprema u vrijednosti većoj od 68.000 KM.

Sredstva za nabavku opreme finansirala je Evropska unija kroz projekt „Zajednički odgovor“, koji se implementira u sklopu Programa prekogranične saradnje BiH – CG.

Projekat u partnerstvu implementiraju Uprava za civilnu zaštitu i vatrogatsvo HNŽ, Udruženje LiNK Mostar i FORS MNE, s ciljem unapređenja sistema prevencije, intervencije i oporavka od katastrofa u prekograničnom području. Projekat radi na jačanju kapaciteta interventnih službi kroz obuke i nabavku opreme, na unapređenju protokola saradnje između službi u pograničnom području, izradi planskih dokumenata iz oblasti civilne zaštite te podizanju svijesti stanovništva o važnosti prevencije.

"Svjedoci smo sve većeg broja katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom, te je stoga prevencija i stavaranje pozitivnih navika i odgovornog ponašanja od izuzetne važnosti za bolji sistem civilne zaštite. Stoga je vježbi koju su danas izveli ronioci prisustvovao i veliki broj mladih ljudi, djece školskog uzrasta, koji su imali priliku čuti neke važne smjernice i upute od strane interventnih službi ali i vidjeti kako izgleda jedna interventna akcija u praksi i kakve sve rizike nosi za ljude na terenu. Cilj njihovog učešća je stvaranje pozitivnih navika, odgovornog ponašanja prema prirodi te poticanje volonterizma, obzirom da se rad interventnih jedinica uglavnom bazira na volonterizmu“, istakla je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.

Iz Uprave za civilnu zaštitu naglašavaju kako je cilj projekta jačanje prekogranične saradnje za bolji odgovor u kriznim situacijama: "Članovi interventnih jedinica izlaskom na teren riskiraju vlastite živote kako bi spasili tuđe, stoga je od ključne važnosti da posjeduju dobru i kvalitetnu opremu te da kroz obuke kontinuirano usavršavaju svoje vještine i fizičku spremu“, kazao je Branimir Arapović ispred Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.

"Općina Jablanica je kroz projekat značajno ojačala rad dobrovoljnog vatrogasnog društva te jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom. Pored vrijedne opreme koja je dodijeljena našim službama, radi se i na izradi Procjene ugroženosti od požara te Plana zaštite od požara kao i na drugim promotivno – edukativnim aktivnostima, što je od značaja za cjelokupan sistem zaštite i spašavanja obzirom da je regija Jablanice okružena prirodom, od vodenih površina do planinskih vrhova i zaštićenih područja“, rekao je Dženan Mulahasanović ,predstavnik Općine Jablanica.

Pored vježbe koja je održana u BiH, planirana je i zajednička obuka i interventna vježba za jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom, koja će se održati u Crnoj Gori. Ukupna vrijednost projekta „Zajednički odgovor“ iznosi preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava.

Realizacija je počela 01.07.2022. i trajat će 2 godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti