KONAČNO OTVARANJE

Saznajemo: Počeo prijem zahtjeva za iznajmljivanje parkinga u podzemnoj garaži Kolodvorska

28.09.2023. 12:27 / Izvor: Akta.ba
garaža novo sarajevo

Podzemna garaža kod Hitne pomoći ima upotrebnu dozvolu već osam mjeseci, ali još uvijek nije otvorena.

"Finalne procedure vezane za otvorenje podzemne garaže kod Hitne pomoći su u pripremi i javnost će biti blagovremeno obavještena o zvaničnom početku rada garaže", potvrđeno je iz JP ONSA.

Naime, ovo preduzeće je upravo danas počelo sa prijemom zahtjeva za iznajmljivanje parking mjesta unutar javne garaže G3 u ulici Kolodvorska.

Kako Akta.ba saznaje, danas je održana sjednica na kojoj se razmatrao i konačni datum njenog otvaranja. Za naš portal je potvrđeno da je zvanično otvaranje garaže planirano sutra u 14:00 sati.

Time su najavili kraj sapunice u vezi s izgradnjom i konačnim stavljanjem u funkciju podzemne garaže.

Podsjetimo, iako garaža već osam mjeseci ima upotrebnu dozvolu, ona još uvijek nije otvorena. Njena izgradnja je trajala tri godine i trebala je biti otvorena u februaru ove godine. Problem je bila nabavka sistema za naplatu sa rampom koju je moralo platiti Javno preduzeće ONSA.

Preduzeće je u augustu kupilo sistem naplate, ali je onda bio problem i oko određivanja cijene parkinga između Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i preduzeća ONSA. 

Naplatni sistem se birao putem javne nabavke koju je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo raspisao u novembru prošle godine. Tender za nabavku i montažu sistema naplate i kontrole parkinga je poništen u aprilu ove godine jer nijedna ponuda nije bila prihvatljiva. Sistem naplate je bio vrijedan 340.000 KM i nije poznato ko ga je na kraju isporučio.

Mirela Dževherović, gradska vijećnica, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva na posljednjoj održanoj sjednici pitala je načelnika Hasana Tanovića zašto garaža nije ustupljena na besplatno korištenje građanima i građankama. 

"Ako ima problem s naplatnom rampom, nema problema da se sklone prepreke i da se građanima ustupi garaža napravljena od njihovog novca", poručila je ona.

Garaža ima 165 parking mjesta i uveliko će riješiti problem parkiranja u ovom dijelu naselja. Pored radova na garaži, obnovljena je i saobraćajnica, te postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija. U ovom dijelu je izgrađen i kružni tok u Kolodvorskoj ulici i omogućen izlaz u dva smjera.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti