INTEGRACIJA OBNOVLJIVIH IZVORA

Četvrti dan SECW posvećen Emeriku Blumu, vizionaru i osnivaču Energoinvesta

29.09.2023. 08:54 / Izvor: Akta.ba
SECW
OTVORI GALERIJU

Četvrtog dana "Sarajevske energetske i klimatske sedmice" SECW pod nazivom Dan Emerika Bluma razgovarano je o integraciji obnovljivih izvora energije.

Tokom četvrtog dana "Sarajevske energetske i klimatske sedmice" SECW pod nazivom Dan Emerika Bluma razgovarano je o integraciji obnovljivih izvora energije i njihovom utjecaju na okolinu, ali i potrebama za izgradnju i prenosa distributivnih mreža na obnovljive izvore energije.

"Korijen našeg naziva je sinonim za energiju. Ova firma je formirana 50-ih godina prošlog vijeka s ciljem energetizacije tadašnje Jugoslavije. I danas, Energoinvest ima osnovnu djelatnost izgradnje energetskih projekata širom svijeta, ali i po viziji našeg osnivača Emerika Bluma, radimo to u skladu sa novim tehnologijama i okolinskim standardima za prosperitetniju budućnost", kazala je generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Aspekt zaštite okoliša tokom tranzicije na obnovljive izvore energije ima svoje izazove, a to je usklađene sa standardima zaštite okoliš ali i klimatskih utjecaja.

Proizvodnja električne energije iz vjetra ili vode, koja spada također u kategoriju obnovljivih izvora energije, također treba u praksi imati visok stepen ekoloških standarda kako se ne bi narušio biodiverzitet, poručeno je danas sa „Sarajevske energetske i klimatske sedmice“.

SECW

Također, poseban se akcenat stavio i na prijenosne i distributivne mreže za integraciju obnovljivih izvora energije.

"Za visok nivo integracije obnovljivih izvora energije na mreže, rješenje treba tražiti u implementaciji novih tehnologija i modernizacije mreža, prelazak na 20 kV naponski nivo u distributivnim mrežama, zatim kreirati i razviti pouzdanu bazu podataka. Decentralizacija distributivnog sistema je budućnost, energetska tranzicija će završiti kada mikromreže postanu neovisne", poručio je prof. dr. Mustafa Musić.

Dodao je da je najvažnije aktivno raditi na kontinuiranoj edukaciji mladih kadrova, jer brzina razvijanja tehnologija uvjetuje mlade stručnjake da u korak prate sve tokove i alate koji su ključ uspješnog provođenja energetske tranzicije u cijelosti. Također jedan od osnovnih preduvjeta je kompletna rekonstrukcija distributivne mreže zbog zastarjelosti i velikih dužina.

U okviru panela se govorilo i o važnosti ESG standarda (Strategija zaštite životne sredine, društva i upravlјanja). ESG standardi su usklađeni sa zakonima Evropske unije i jasno propisuju uvjete proizvoda za konkurentnost za tržištu, što je jedna od ključnih tema za sve buduće razvojne projekte iz oblasti energetike za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti